matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciag geometryczny
marcin:
Dla jakich x liczby: x+2, x−3, x+1 są odpowiednio pierwszymi, drugimi i trzecimi wyrazami ciągu geometrycznego?
25 paź 15:28
Adamm:
(x+2)(x+1)=(x−3)
2
x
2
+3x+2=x
2
−6x+9 9x=7
7
x=
9
25 paź 15:51