matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dziedzina funkcji wymiernej
goopeq:
6.154 Wyznacz dziedzinę funkcji wymiernej określonej wzorem: c) W(x)= ___x+2____ x
4
−5x
2
+4 Ma wyjść R−(−2, −1, 1, 2), ale nie wiem jak to zrobić. Pomocy!
25 paź 13:31
Jerzy:
Podstaw: x
2
= t i t ≥ 0
25 paź 13:32
Janek191:
x
4
− 5 x
2
+ 4 = (x
2
− 4)*( x
2
− 1) = ( x − 2)*(x + 2)*( x − 1)*(x + 1)
25 paź 13:39
goopeq:
Dzięki, Janek.
25 paź 14:05