matematykaszkolna.pl
Programowanie Piotr: Programowanie w C, pętle zagnieżdżone Przykład : #include <stdio.h> #include <stdlib.h> int main() { int rzad; char ilosc; for(rzad=0;rzad<=5;rzad++) { for(ilosc=('F'+rzad);ilosc<('F'+5);ilosc++) printf("%c",ilosc); printf("\n"); } return 0 ; } wyswietla FGHIJ GHIJ HIJ IJ J zadanie 1, jak wyswietlic uzywajac petli zagnieżdzonych F FE FED FEDC FEDCB FEDCBA zad2 ,jak wyswietlic uzywajac petli zagniezdzonych $ $$ $$$ $$$$ $$$$$ Pomożecie ?
25 paź 13:04
52: Zad 2 #include <stdio.h> #include <stdlib.h> int main() { int i,j; for(i=1; i<=5 ;i++) { for(j=0; j<i;j++) { printf("$"); } printf("\n"); } return 0 ; } Jak zobaczysz to zadanie to może pierwsze też uda ci się zrobić emotka
25 paź 14:06
Piotrek: dzieki, zrobiłem cos takiego int main() { int rzad; char ilosc; for(rzad=0;rzad<=5;rzad++) { for(ilosc=('F');ilosc<=('F'+rzad);ilosc++) printf("%c",ilosc); printf("\n"); } return 0 ; } wyswietla mi F FG FGH FGHI FGHIJ FGHIJK teraz zastanawiam się co zrobić aby zamiast alfabet w przód, odczytywało w tył. F FE FED FEDC FEDCB FEDCBA
25 paź 18:59
Piotr: już wiem #include <stdio.h> #include <stdlib.h> int main() { int i,j; char litera='F'; for(i=0; i<=5 ;i++) { for(j=0; j<=i;j++) printf("%c",litera−j); printf("\n"); } return 0; }
25 paź 19:20
Dziadek Mróz: char to typ interpretujący numer ASCII na znak mu odpowiadający. Z tabeli ASCII: Wartość Znak DEC 70 F 71 G 72 H 73 I 74 J 75 K W programie napisałeś: char litera = 'F'; for (i = 0; i <= 5 ; i++) { for (j = 0; j <= i; j++) printf("%c", litera−j); printf("\n"); } Analiza: litera = 'F' → (short)litera = 70 litera−0 = 70, 'F' litera−1 = 69, 'E' litera−2 = 68, 'D' litera−3 = 67, 'C' litera−4 = 66, 'B'
25 paź 22:48