Programowanie
Piotr: Programowanie w C, pętle zagnieżdżone
Przykład :
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
int main()
{
int rzad;
char ilosc;
for(rzad=0;rzad<=5;rzad++)
{
for(ilosc=('F'+rzad);ilosc<('F'+5);ilosc++)
printf("%c",ilosc);
printf("\n");
}
return 0 ;
}
wyswietla
FGHIJ
GHIJ
HIJ
IJ
J
zadanie 1, jak wyswietlic uzywajac petli zagnieżdzonych
F
FE
FED
FEDC
FEDCB
FEDCBA
zad2 ,jak wyswietlic uzywajac petli zagniezdzonych
$
$$
$$$
$$$$
$$$$$
Pomożecie ?
25 paź 13:04
52: Zad 2
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
int main()
{
int i,j;
for(i=1; i<=5 ;i++)
{
for(j=0; j<i;j++)
{
printf("$");
}
printf("\n");
}
return 0 ;
}
Jak zobaczysz to zadanie to może pierwsze też uda ci się zrobić
25 paź 14:06
Piotrek: dzieki, zrobiłem cos takiego
int main()
{
int rzad;
char ilosc;
for(rzad=0;rzad<=5;rzad++)
{
for(ilosc=('F');ilosc<=('F'+rzad);ilosc++)
printf("%c",ilosc);
printf("\n");
}
return 0 ;
}
wyswietla mi
F
FG
FGH
FGHI
FGHIJ
FGHIJK
teraz zastanawiam się co zrobić aby zamiast alfabet w przód, odczytywało w tył.
F
FE
FED
FEDC
FEDCB
FEDCBA
25 paź 18:59
Piotr: już wiem
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
int main()
{
int i,j;
char litera='F';
for(i=0; i<=5 ;i++)
{
for(j=0; j<=i;j++)
printf("%c",litera−j);
printf("\n");
}
return 0;
}
25 paź 19:20
Dziadek Mróz:
char to typ interpretujący numer ASCII na znak mu odpowiadający.
Z tabeli ASCII:
Wartość Znak
DEC
70 F
71 G
72 H
73 I
74 J
75 K
W programie napisałeś:
char litera = 'F';
for (i = 0; i <= 5 ; i++)
{
for (j = 0; j <= i; j++)
printf("%c", litera−j);
printf("\n");
}
Analiza:
litera = 'F' → (short)litera = 70
litera−0 = 70, 'F'
litera−1 = 69, 'E'
litera−2 = 68, 'D'
litera−3 = 67, 'C'
litera−4 = 66, 'B'
25 paź 22:48