dzielenie wielomianu
polik: W(x)=(x8+8x7+8)3
Z(x)=x+8
(x8+8x7+8)3 : (x+8)
(x8+8x7+8)3 : (x+8)=x7
−x8−8x7
——————————
8
Czy to jest dobrze?
25 paź 11:53
Jerzy:
A co zrobiłeś z trzecią potęgą ?
25 paź 11:59
jc:
(x8+8x7+8)3 : (x+8) nie jest równe x7.
To jedyny fakt, który można tu ocenić.
Czy o to pytałeś?
25 paź 12:00
polik: Chodzi koledze o ostateczny wynik 83=?
25 paź 12:01
polik: jc x8 : x = x7 ?
25 paź 12:02
Jerzy:
Przecież: (x+8)*x7 = x8 + ...... , a W(x) jest stopnia 24
25 paź 12:03
polik: Panie zJerzy mogę prosic o pomoc w rozwiazaniu i wyjasnieniu?
25 paź 12:04
jc: 83=512.
25 paź 12:05
jc: polik, napisałeś (x8+8x7+8)3 : (x+8) = x7.
To oczywiście prawdą nie jest. Z kolei faktycznie x8:x=x7.
Spróbuj napisać jasno w czym problem.
25 paź 12:07
polik: Oblicz reszte z dzielenia wielomianu W(x)=(x8+8x7+8)3 przez wielomian Z(x)=x+8.
25 paź 12:08
Jerzy:
R(x) = W(−8) ... i teraz licz.
25 paź 12:09
polik: Ale czemu −8/
25 paź 12:11
Jerzy:
W(x) =P(x)*(x+8) + R(x)
W(−8) = P(−8)*(−8+8) + R(x) = 0 + R(x) = R(x)
25 paź 12:13
polik: W(−8)=[(−8)8+8*(−8)7+8]3=[88−88+8]3=83=512
25 paź 12:25
Jerzy:
OK...R(x) = 512
25 paź 12:27