Ciagi
Yazz: Rozwiaz rownanie:
1+4+8+...+x=145
Iloczyn trzeciego i siodmego wyrazu ciagu malejacego wynosi 28.
Suma piatego i dziewiatego wyrazu wynosi 4.
Wyznacz ten ciag i oblicz sume 28 pierwszych wyrazow.
25 paź 10:02
Yazz: w pierwszym jest 1+4+7+...+x=145
25 paź 10:03
25 paź 10:16
Yazz: Arytmetyczny.
25 paź 10:23
Leszek:
| | 1+x | |
145 = |
| *n , oraz x = 1+(n−1)*3 ⇒n =(x+2)/3 |
| | 2 | |
Czyli
145*6=(x+1)(x+2)
x
2 + 3x − 868 = 0
Δ= 3481 ,
√Δ =59
x
1=−31
x
2=28
x liczba naturalna
25 paź 10:41