System zmiennoprzecinkowy.
ems: Pytanie z zakresu matematyki studenckiej:
Zapisz liczbę dziesiętną w systemie dziesiętnym zmiennopozycyjnym z mantysą czterocyfrową:
0.00123456.
Uwaga: pierwsza cyfra znacząca mantysy jest po przecinku.
Czy ja to dobrze robię?
B=10
M=0.00123456
E=0
Przesuwamy przecinek w prawo o 3 miejsca, bo mantysa nie należy do przedziału 1−10.
Wtedy:
E=−3
M=1.23456.
Liczba cyfr znaczących=5; mantysa ma być czterocyfrowa, więc trzeba zaokrąglić.
Wynik końcowy to: 1.2350 x 10−3?
25 paź 08:22
g:
Jeśli pierwsza cyfra znacząca mantysy ma być po przecinku to raczej 0.1235 x 10−2
(nie 0.1234 ze względu na zaokrąglenie).
25 paź 23:20