Obliczyć pochodną funkcji
Tomek: f(x) = (ex)2
na wykładzie niby wyszło ex*2x czy to jest poprawne?
24 paź 22:47
Tomek: a mi teraz w domu wyszło że to jest
2(ex)*ex ze wzoru na pochodną funkcji złożonej...
24 paź 22:50
Jerzy:
Nie...f'(x) = 2e2x
24 paź 22:52
Tomek: Jerzy chyba coś masz źle, rysowałem wykres Twojej funkcji i jest zupełnie inna
24 paź 22:54
Tomek: według mnie z wzoru na pochodna f.złożonej powinno wyjść i jak to rysuje to mi wychodzi taka
właśnie pochodna:
2(ex)2−1*ex
ale prosze o korekty z wyjaśnieniem
24 paź 22:56
Tomek: a na wolphram alfa jest jeszcze coś innego.... masakra
24 paź 22:59
Omikron: (ex)2=e2x
24 paź 23:03
Omikron: ≠ex2
24 paź 23:04
Tomek: Omikron tak nie możesz zrobić gdy masz obliczyć pochodna z całego wyrażenia
24 paź 23:04
Omikron: Przecież ja po prostu przekształciłem wzór funkcji
24 paź 23:05
Omikron: A z tej postaci już łatwo policzyć pochodną, wychodzi tak jak Jerzy pisze.
24 paź 23:07
Leszek: Przeciez potegowanie potegi to mnozymy wykladniki
czyli (ex)2 = e2x
Wowczas f '(x) = 2*e2x
24 paź 23:07
Tomek: Fakt. Ja źle napisałem funkcje powinno być
f(x) = ex2
Jak zatem poprawnie wyliczyć pochodną?
24 paź 23:09
Tomek: to będzie 2ex2x ?
24 paź 23:10
Leszek: Chyba ze zapis wyglada inaczej ,a mianowicie
f(x) = eg(x) i g(x) = x2
Wowczas f ' (x) = 2x*exp(x2)
24 paź 23:11