matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż ze x jest naturalne
Nonic:
Wyznacz ze liczna x jest naturalna jesli x=
√
5
−
√
(1−
√
5
)
2
24 paź 22:23
5-latek :
√
(1−
√
5
)
2
= |1−
√
5
|=
√
5
−1 bo 1−
√
5
<0
24 paź 22:25
Eta:
√
a
2
= |a| x=
√
5
−|1−
√
5
| =
√
5
+1−
√
5
= 1 ∊N
24 paź 22:26