Obliczenie pochodnej funkcji złożonej
donslipo: Witam. Mam do obliczenia (jako część całego przykładu) pochodną tej funkcji:
f(x)=2*x
4−3x
gdy wrzucam to w wolframalpha oddaje mi takie coś:
d/dx(2*x
4−3x) = −2x
3−3x(3x+3x*log(x)−4)
i nie zabardzo rozumiem skąd tam się wzią ten logarytm
24 paź 22:22
5-latek : bo to jest postac funkcja do funkcji
24 paź 22:24
Benny: f(x)=2elnx4−3x=2e(4−3x)lnx
f'(x)=2e(4−3x)lnx*[(4−3x)lnx]'
24 paź 22:24
donslipo: Ok, udało mi się wyprowadzić

dzięki za pomoc.
24 paź 22:38