Granica ciągu
Majkel: Oblicz granicę ciągu: an=(cos(1/n))n2
Ma ktoś jakiś pomysł?
24 paź 22:18
Ajtek:
Jeżeli się nie mylę to:
| | 1 | |
cos( |
| ) przy n→ ∞ to cos0, a to jest równe 1. Dalej myśl sam  . |
| | n | |
24 paź 22:19
Majkel: No i wychodzi mi symbol nieoznaczony 1
∞ 
Nie wiem jak to mam przekształcić.
24 paź 22:28
Ajtek:
Aaaaa, faktycznie, zapomniałem o nieoznaczonym. Daj mi chwilę, może dwie.
24 paź 22:29
Janek191:
= 1
24 paź 22:31
24 paź 22:33
Ajtek:
Przegrzebałem notatki z ćwiczeń sprzed lat wielu, ale nie znalazłem tego przykładu. Miło, że
koledzy pomogli.
jc, wytłumaczysz mi Twoje przekształcenie. Najbardziej mnie nurtuje, skąd się wzięło 2n w
mianowniku.
24 paź 22:44
Metis: Miałem to dziś na wykładzie
24 paź 22:49
Ajtek:
A ja 18 lat temu
24 paź 22:50
Metis: Czas tak szybko ucieka
24 paź 22:50
Ajtek:
Nie
Metis, to ja taki stary jestem

.
24 paź 22:52
Metis: Ważne, że czujesz się młody

Ja mam zupełnie na odwrót. Czasami mentalnie wydaje mi się, że już dawno umarłem.
24 paź 22:53
Ajtek:
Metis, ile razy ja umierałem...

. Nos do góry i do przodu
24 paź 22:55
jc: Zgubiłem liczbę 2.
cos 2t = cos
2 t − sin
2 t = 1 − 2 sin
2 t
| | 1 | | 1 | |
cos |
| = 1 − 2 sin2 |
| |
| | n | | 2n | |
| | 1 | | 1 | |
(cos |
| )n2 = (1 − 2 sin2 |
| )n2 = ... |
| | n | | 2n | |
24 paź 23:05
Ajtek:
jc wszystko już jasne, chyba

.
24 paź 23:09
jc: Ciekawszy problem: czy ciąg (cos n)2n ma granicę?
24 paź 23:15
Ajtek:
Wg mnie nie ma

, ale to tak na oko, jak mój pierwszy post w tym wątku
24 paź 23:20