Znajdź wszystkie pary liczb naturalnych
Kandydat: Znajdź wszystkie takie pary liczb naturalnych, że ich największy wspólny dzielnik wynosi 6, a
ich najmniejsza wspólna wielokrotność jest równa 210.
Jak zacząć w ogóle ktoś ma pomysł?
24 paź 21:37
Janek191:
NWD( a,b) = 6 i NWW( a, b) = 210
NWD(a,b) *NWW( a,b) = a*b
Rozłóż 6 oraz 210 na czynniki pierwsze.
24 paź 21:43
Kandydat: Czemu pomnozyles a i b?
24 paź 21:51
Janek191:
Taka równość zachodzi . Może się przyda.
24 paź 21:53
Kandydat: Rozłożyłem. Teraz muszę wymnożyć każdy czynnik między sobą na wszystkie sposoby i pośród
wyników kryje się rozwiązanie?
24 paź 21:54
Janek191:
210 = 2*5*3*7
6 = 2*3
a*b = 2*3* 2*3* 5*7 = ( 2*3*5) * ( 2*3*7) = 30*42
a = 30
b = 42
24 paź 21:58
Eta:
a=6x b=6y
6x*6y=6*210
xy= 35 = 1*35 = 5*7
x=1 i y=35 lub x= 5 i y=7
to
a=1*6=6 i b= 35*6=210 lub a= 5*6=30 i b=6*7=42
szukane liczby to : 6 i 210 lub 30 i 42
24 paź 22:00
Kandydat: Szukałeś metoda prób i błędów czy jest na to jakaś metoda?
24 paź 22:01
Janek191:
Eta Ci zrobiła
24 paź 22:03
5-latek : a*b= NWD(a,b)*NWW(a,b)
24 paź 22:04
Kandydat: Widzę, dzięki !
24 paź 22:04