24 paź 21:22
Janek191:
2 y = x + z
x + y + z = 21
( y − 4)2 = ( x − 1)*( z − 3)
−−−−−−−−−−−−−−−
24 paź 21:29
Adamm: z tego że a1+a2+a3=21
mamy a2=7
a1=7−r, a3=7+r
podstawiasz do drugiego i obliczasz różnicę
24 paź 21:32
Tadeusz:
albo:
7−r 7 7+r arytm
7−r−1 7−4 7+r−3 geom
6−r 3 4−r
9=(6−r)(4−r) itd
24 paź 21:33
Jurasek: i czy dobrze zrobie jeśli x+z w drugim równaniu zamienie na 2y i wyjdzie wtedy 3y=21 czyli y=7
?
24 paź 21:34
Janek191:
Tak
24 paź 21:35
Jurasek: jeśli y juz mam policzony to gdzie mam dalej podstawić? pod pierwszy i obliczyc x ?
24 paź 21:46
Jurasek: móglby ktoś to zrobić bo w odpowiedziach jest że A=10 lub 2 B=7 C=12 lub 4
24 paź 22:17
Jurasek: a mi wychodzą inne liczby
24 paź 22:17
Janek191:
2 y = x + z
x + y + z = 21 ⇒ x + z = 21 − y
( y − 4)
2 = ( x −1)*( z − 3)
−−−−−−−−−−−−−−
2 y = 21 − y ⇒ 3 y = 21 ⇒ y = 7
więc x + z = 2*7 = 14 ⇒ z = 14 − x
oraz
( 7 − 4)
2 = ( x − 1)*( 14 − x − 3)
9 = ( x −1)*( 11 − x)
9 = 11 x − x
2 − 11 + x
x
2 − 12 x + 20 = 0
Δ = 144 − 4*1*20 = 64 ⇒
√Δ = 8
| | 12 − 8 | |
x= |
| = 2 lub x = 10 |
| | 2 | |
Wtedy z = 14 − 2 = 12 lub z = 14 − 10 = 4
Mamy
1) x = 2 y = 7 z = 12
lub
2) x = 10 y = 7 z = 4
24 paź 22:24
Jurasek: dziękuję
24 paź 22:25
Jurasek: za każdym razem źle pod delte przepisywałem i zjadałem cyferki
24 paź 22:31
Janek191:
Lepiej raz powoli i dobrze niż kilka razy szybko i źle
24 paź 22:32