programowanie
Jack:
c++
double x,a=0;
int n;
cout <<"Podaj do ilu tam ma byc po przecinku "<<endl;
cin>>n;
for(int i=1;i<=n;i=i+4)
{
x=4/(i+4);
a=a+x;
cout<<a<<endl;
}
dlaczego wyswietla same zera?
chcialem miec ciag 4/5 + 4/9 + 4/13 + ...
24 paź 21:15
KrzysiekLO: double x,a=0;
int n;
cout <<"Podaj do ilu tam ma byc po przecinku "<<endl;
cin>>n;
for(int i=1;i<=n;i=i+4)
{
x=4/(double(i)+4);
a=a+x;
cout<<a<<endl;
}
24 paź 21:19
Jack: Dziękuję
24 paź 21:21
Jack: PS
dlaczego musialem dodac "i" jako double?
24 paź 21:21
KrzysiekLO: Nie ma za co
24 paź 21:21
KrzysiekLO: Możesz też tak:
double x,a=0;
int n;
cout <<"Podaj do ilu tam ma byc po przecinku "<<endl;
cin>>n;
for(double i=1;i<=n;i=i+4)
{
x=4/(i+4);
a=a+x;
cout<<a<<endl;
}
24 paź 21:23
KrzysiekLO: Typ całkowity obcina liczbom rozwinięcie po przecinku
24 paź 21:25
Jack: ok, dzieki
24 paź 21:27
Mariusz:
W C/C++ dzielenie jest tak zrealizowane że jeśli obydwie liczby są całkowite to
wynik dzielenia jest także całkowity
24 paź 21:29
jc: Możesz jeszcze prościej
int i;
double a=0;
...
a = a + 4.0/(i+4)
Jeśli jeden z wyrazów jest typu double, wynik będzie typu double.
24 paź 21:32
Dziadek Mróz:
Rzutowanie niejawne, poczytaj sobie
24 paź 21:43
52: Księciu na gg napisałem
24 paź 21:45