funkcja kwadratowa
kiki: Funkcja kwadratowa f ma dwa miejsca zerowe 4 i −6, a jej najmniejsza wartość jest równa −5.
a) napisz wzór funkcji f w postaci ogólnej.
b)Wyznacz zbiór tych argumentów, dla których funkcja f przyjmuje wartości większe od 120.
24 paź 21:14
Janek191:
| | − 6 + 4 | |
a) x1 = − 6 x2 = 4 ⇒ p = |
| = − 1 |
| | 2 | |
q = − 5
f(x) = a*( x + 6)*( x − 4) i f( −1) = − 5
więc
− 5 = a*(− 1 + 6)*( − 1 − 4) = − 25
czyli
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | | 24 | |
f(x) = |
| *(x + 6)*( x − 4) = |
| *(x2 + 2 x − 24) = |
| x2 + |
| x − |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
24 paź 21:20
Tadeusz:
f(x)=a(x−4)(x+6)
f(−2)=−5 i wyliczysz a
24 paź 21:20
kiki: dziękuję ślicznie
24 paź 21:22
Janek191:
| | 1 | | 24 | |
b) f(x) > 120 ⇔ |
| x2 + U{2}[5} x − |
| > 120 / * 5 |
| | 5 | | 5 | |
x
2 + 2 x − 24 > 600
x
2 + 2 x − 624 > 0
Δ = 4 − 4*1*(−624) = 4 + 2496 = 2 500
| | − 2 − 50 | |
x1 = |
| = − 26 x2 = 24 |
| | 2 | |
x ∊( −
∞, − 26) ∪ ( 24, +
∞)
===================
24 paź 21:26
Janek191:
W zapisie z 21.20
w V i VI wierszu od góry powinno być:
− 5 = a*( − 1 + 6)*( − 1 − 4) = a*5*(−5) = − 25 a / : ( −25)
24 paź 21:40