elementy pierwiastków z liczby zespolonej
lambada: Cześć. Mam zadania z liczbami zespolonymi a konkretnie z ich pierwiastkami. Zrobiłem jeden
z punktów, ale nie wiem czy dobrze.
b) 3√27i
|z|=27, cos=0, sin=1, arg=π2
Z tego co mam, wiem, że będą 3 pierwiastki, które jeśli dobrze policzyłem powinny wyglądać tak:
(zapisze część końcową, żeby tego na "8 stron" nie pisać)
z0=3√27(cosπ6 + isinπ6) = 3(√32π + 12π)
z1=3(cos56π + isin56π)= 3(−√32π + 12π)
z2=3(cos32π + isin32π)=3(0−i)=−3i
Tak to powinno wyglądać?
24 paź 21:07
ICSP: skąd π w wynikach ?
24 paź 21:11
lambada: przez pomyłkę... ich tam nie ma

sorry
24 paź 21:13
Janek191:
Pewnie brakuje i ?
24 paź 21:14
ICSP: Jeżeli 2 z 4 "π" zastąpisz przez i będzie dobrze.
24 paź 21:17
lambada: spojrzałem podczas pisania, że ominąłem π i dodałem... a miało nie być. Oczywiście będzie
z0= 3(√32 + 12i) itd
24 paź 21:17
lambada: spojrzałem podczas pisania, że ominąłem π i dodałem... a miało nie być. Oczywiście będzie
z0= 3(√32 + 12i) itd
24 paź 21:17
lambada: a czy ten podpunkt mam dobrze? − to samo zadanie
d) 6√8, |z|=8, cos=1, sin=0, arg=0, przesunięcie = 13π
Z0=6√8(cos0π + isin0π) = 6√8
Z1= 6√8(cos13π + isin13π) = 6√8(12 + √32i)
Dalej tylko dodajemy przesunięcie:
Z2= 6√8(−12 + √32i)
Z3= −6√8
Z4= 6√8(−12 − √32i)
Z5= 6√8(12 − √32i)
Z6 = Z0 = 0
25 paź 13:32
lambada: z6 = z0 = 6√8 − tak ma być
25 paź 13:32