prosze o pomoc
rkwadratr: pokaz ze zadna liczba naturalna postaci p=4n+3 nie da się zapisać w postaci p=a2+b2 dla a,b∊Z
24 paź 20:36
Adamm: a2≡0 ∨ a2≡1 (mod 4)
a2+b2≡0 ∨ a2+b2≡1 ∨ a2+b2=2 (mod 4)
p≡3 (mod 4)
suma kwadratów nigdy nie daje reszty 3 z dzielenia przez 4
24 paź 20:42
rkwadratr: moge wiedziec co oznacza "mod 4"? bo nie kojarze
24 paź 21:12
Janek191:
modulo 4
24 paź 21:13
24 paź 21:14
rkwadratr: oi moge wiedziec laczego a2=0 ∨ a2=1 ? czy jest jakas zasada, regułka ze akurat do 0 albo do
1 przyrównujemy?
24 paź 21:15
rkwadratr: dziekuje
24 paź 21:16
Adamm: a jest liczbą całkowitą
jeśli a=2k
a2=4k
a2≡0 (mod 4)
jeśli a=2k+1
a2=4k2+4k+1
a2≡1 (mod 4)
24 paź 21:17