Rozwiaż nierówność
Alek: Gdzie jest błąd? Prosiłbym o rozwiązanie do końca
√x−2 < 8−x
Założenia:
√x−2≥0
x≥2
8−x≥0
−x≥−8
x≤8
x∊<2;8> Nie może zachodzić równość , bo jest < , a nie ≤ odrzucamy x=8, czyli
Ostatecznie Dziedzina: x∊<2;8)
(
√x−2)
2 < (8−x)
2
x−2 < 64−16x+x
2
0< x
2−15x+66
Δ= 15
2− 4*1*66
Δ= −39
Powinno być:
x∈<2 ; 6)
24 paź 20:36
rkwadratr: nie powinno byc x
2−17x+66>0
24 paź 20:38
rkwadratr: i Δ=289−264=25 itd..
24 paź 20:39
Janek191:
0 < x2 − 17 x + x2
24 paź 20:41
Alek: Racja Doprowadzę do końca
24 paź 20:42
Janek191:
Źle mi się wpisało:
0 < x2 − 17 x + 66
24 paź 20:42
Alek: Δ=289−264=25
x jeden = 6
x dwa = 11 −−− sprzeczne z założeniem
x∊(−∞,6)
z założeniem
x∊<2;6)
Dziękuje zgadza się .
24 paź 20:44