maciu
Omikron: maciu
Czy nikt nie ma możliwości skontaktowania się z Jakubem, żeby zrobił coś z maciem? To jego
trollowanie jest naprawdę irytujące... Dzięki temu forum maciu mimo zerowej wiedzy dostał 50%
z matury (chociaż teraz już w to wątpię, pewnie wziął wyniki od kogoś i zrobił zdjęcie) i tak
się odwdzięcza... Wstyd...
24 paź 20:06
Adamm: przecież on jeszcze z podstawówki nie wyszedł
24 paź 20:06
Omikron: I co z tego? Nie byłeś jedynym poprawkowiczem
24 paź 20:07
Ajtek:
Panowie, nie napędzajcie trola, proszę Was o to.
24 paź 20:07
Omikron: On sam się napędza i zniechęca innych do forum, samo ignorowanie go nie działa
24 paź 20:08
Tadeusz:
Z tego co widać Jakub pozostawił tą stronkę samą sobie.
24 paź 20:08
Omikron: Jeszcze dodam, że zamierzam ten temat codziennie odświeżać, bo już mam dość tej sprawy i czekam
aż Jakub coś z nią zrobi.
24 paź 20:50
zef: Też jestem za tym żeby coś z tym zrobić, ale musi chłopak mieć smutne życie
24 paź 21:05
Mariusz:
Przecież jego wpisy są podobne do wpisów darasa
a nie chcecie aby z Jakub z darasem nic zrobił
Jeśli uważacie że to tzw troll to ignorujcie jego wpisy a może mu się znudzi
24 paź 21:11
zef: A tak poza tematem, to jaką książkę najbardziej polecacie do matury rozszerzonej ?
24 paź 21:18
Omikron: Kiełbasa
24 paź 21:18
Adamm: Mariusz kiedy daras ostatnio pisał?
maciu pisze codziennie
coś kręcisz
24 paź 21:20
Mila:
Mariusz, Nie widzę, aby daras coś pisał w tym stylu.
Macia pilnuję, ale czasem odejdę od komputera i wtedy nagromadzi się sporo głupich wpisów.
Nie trzeba reagować, bo trudno wychwycić jego wpisy pod różnymi nickami.
Mogę kogoś usunąć przez pomyłkę , bo wydaje mi się , że to jego wpis.
24 paź 21:21
Omikron: My wiemy, że macia powinno się ignorować, ale codziennie wchodzą tutaj nowi użytkownicy,
których od razu odstrasza. Chociażby Agata dzisiaj, w ostatnim poście napisała, że zmienia
forum.
24 paź 21:24
24 paź 21:29
nick: a co do darasa to on akurat mi nie przeszkadza, ba nawet pomaga sporo w przeciwieństwie do
macia
24 paź 21:32
zef: Jest gdzieś ta książka p. Kiełbasy w pdfie ?
24 paź 21:35
nick: na chomikuj zapewne : >
24 paź 21:36
24 paź 21:37
5-latek : Mariusz zostaw darasa w spokoju
To ze raz Ci odpisal zebys zajrzal go google nie upowania Cie do tego zebys ciagle go atakowal
Zreszta jego nie ma juz na forum i nie bedzie sie bronil
Po drugie daras nie odnosil sie ordynarnie do innych uzytkownikow jak maciu .
Zreszta on nie musial .
Po trzecie jesli tego nie zauwazyles to wlasnie daras zwracal Jakubowi uwage ze
bardzo zle sie dzieje na forum fizyka.pl
Przepraszam ale przeginasz Mariusz
24 paź 21:39
Mila:
Usuwa się wszystkie ( zauważone ) posty z wulgaryzmami i blokuje .
24 paź 21:39
zef: To co mi wysłałeś to jest książka z 2005r. czy ta będzie dobra czy lepiej korzystać z tych
nowszych ?
24 paź 21:39
Metis: omikron po co wspominasz o Nim wspominasz w poście

W ten sposób go tylko karmisz, to jest idiota, niczego nie rozumie. Ma w ... naszą pomoc i nasz
czas.
Jedyny sposób to ignorancja.
24 paź 21:40
Omikron: zef, rzeczywiście, przeczytałem 2015. Nie wiem czy nowsze wersje są.
24 paź 21:41
Ajtek:
Ewentualnie wskazanie w wątku, w którym się pojawi, że to trol i tyle.
Witam obecnych

.
24 paź 21:42
Omikron: Metis, wspominam o nim, bo chcę żeby ktoś z nim wreszcie coś zrobił, to już za długo trwa.
24 paź 21:43
Metis: Nie da się nic zrobić, w internecie jednym kliknięciem można zmieniać tożsamość.
Tylko ignorancja i to co pisał Ajtek
24 paź 21:45
Omikron: Obowiązkowa rejestracja przynajmniej trochę utrudniłaby mu trollowanie, może w pewnym momencie
uznałby, że nie chce mu się po raz kolejny rejestrować
24 paź 21:50
Ajtek:
Słuchajcie, prowadzę z
Jakubem korespondencję w tej kwestii. Będziemy walczyli

.
24 paź 21:50
Omikron: Będę czekał na rezultaty
24 paź 21:53
Ajtek:
Omikron, cierpliwości, dużo cierpliwości

.
24 paź 21:54
5-latek : I jeszce jedno
Sami moderatorzy tutaj nic nie poradza . (sam sie nie raz dederwowalem )
Musi w koncu Jakub zajac konktertne stanowisko w tej sprawie
Ale nie takie jak ostatnio kiedy to napisal ze nie ma czasu sie zajmowac strona i kiedy
napisal do maciia
sprobuj zrobic to i cos tam wyswietli.
Maciu wtedy rozesmial mu sie w twarz . i od tej pory nabral wiekszsej smialosci bo wie ze nikt
mu nie podskoczy .
Panowie informatycy (przeciez sa tacy na forum ) zajmujcie sie sciganiem tego upierdliwego
trola
Ja nie mam wiedzy na ten temat jak Wy ja macie
24 paź 21:56
Paweł: DDoS na macia i po sprawie
24 paź 21:59
Mariusz:
Mila może i piszę przez pryzmat moich tematów
W moich tematach jego wpisy niczym się nie różniły od wpisów użytkownika maciu
Mila przejrzyj moje tematy w archiwum to znajdziesz
Jeden temat
Na pewnym forum pisałem o równaniu zupełnym i czynniku całkującym
i chciałem kilka przykładów takich równań
1) czynnik całkujący zależny od jednej zmiennej (od x albo od y)
2) czynnik całkujący o rozdzielonych zmiennych
3) czynnik całkujący będący funkcją złożoną o funkcji wewnętrznej ω(x,y)
Dałem też zadanie na znalezienie wzoru funkcji mając dane wartości w punktach
(jednej z wielu możliwych)
39.0 39.5 40.0 40.5 41.0 41.5 42.0
25.0 25.4 25.7 26.0 26.4 26.7 27.0
Podczas pisania kalendarza dostałem taki ciąg
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
0 1 1 2 5 6 2 3 4 0 1 4
Znalezienie wzoru na ten ciąg pozwoliłoby wyeliminować konieczność użycia tablicy
W tym przypadku interpolacja wielomianowa nie wchodzi w grę
Jeśli chodzi o tę funkcję to też da się wymyślić coś ciekawszego niż interpolacja wielomianowa
Na deser jeszcze jedno zadanie
Chociaż podstawienia Eulera
√ax2+bx+c=t−
√ax a>0
√ax2+bx+c=xt+
√c c>0
√ax2+bx+c=(x−x
1)t b
2−4ac>0
sprowadzają całki postaci ∫R(x,
√ax2+bx+c)dx
gdzie R(x,y) jest funkcją wymierną dwóch zmiennych , do całek z funkcji wymiernych
to niektórzy tacy jak Banaś mają kaprysy i zakazują ich stosowania
Podobno całkę postaci ∫R(x,
√ax2+bx+c)dx
można przedstawić w postaci sumy trzech całek
z których jedna jest już całką z funkcji wymiernej, druga będzie całką z funkcji
wymiernej po podstawieniu u=
√ax2+bx+c a trzecia będzie całką z funkcji
| | | |
wymiernej po podstawieniu v= |
| |
| | √ax2+bx+c | |
Ciekawe jak dokonać takiego rozkładu na drodze algebraicznej
albo rozwiązując jakieś równanie funkcyjne
24 paź 22:05
Mila:
Mariusz, nie podchodź tak emocjonalnie.
Masz szeroką wiedzę i starasz się pomagać. Zawsze znajdą się inne sposoby .
Ja mam świadomość, że moje rozwiązania mogą się komuś nie podobać i nie przejmuję się tym.
Jeżeli ktoś potrafi lepiej i inaczej wytłumaczyć to proszę bardzo.
Oczywiście nie lubię uszczypliwości i sama miałam kiedyś pretensje do Darasa,
ale napisałam mu to i zastosował się.
24 paź 22:14
Mariusz:
Jeśli chodzi o czynnik całkujący to mógłbym sam wymyślić przykłady
ale znając ten czynnik tracimy później przyjemność z rozwiązywania takich równań
Co do tej funkcji to znalazłem tabelkę wartości tej funkcji na stronie na której twierdzili
że można z jej pomocą przeliczać rozmiar obuwia na centymetry
Ja już znalazłem pasujący wzorek ale ciekaw byłem waszych pomysłów
Co do ciągu z kalendarza to znalazłego w pewnym ebooku ale ciekaw byłem waszych pomysłów
Jeśli chodzi o zadanie na deser to dla mnie podstawienia Eulera są ok
ale czasami są zadania takie jak u Banasia gdzie trzeba kombinować
24 paź 22:38
5-latek : I zeby nie bylo ze tylko maciu ale sa inni jeszcze na forum
hwdethle i Obywatel i inne gady wredne .
25 paź 08:46
Jakub: Witam wszystkich. Niestety trolle są na każdym co bardziej popularnym forum. Najlepiej ich
wpisy ignorować. Spróbuje systematycznie kasować jego wpisy, aby więcej nie przeszkadzał
użytkownikom forum.
Miłego dnia.
25 paź 11:36
daras: takimi dobrymi uwagami jest piekło wybrukowane a jak sie założyło forum to trzeba się nim
zajmować codziennie a nie rozkładać ręce albo zwalać na innych
25 paź 11:45
daras: mam nadzieję, że moich słów nikt nie potraktuje jako cytat: "uszczypliwej uwagi"
już dawno odechciało mi sie tutaj pisac i nawet bywać właśnie ze względu na tego typu trollizm
a bardzie przez tolerowanie go
@
Mariusz mylisz się, nie mam nic wspólnego z maciem, jeśli poczułeś się kiedyś obrażony
moja "uszczypliwą uwagą" to wybacz
mam trochę sarkastyczne poczucie humor, które ktoś może nie trawić ale to nikogo jeszcze nie
obraża
@[P[Omikron] takie rady dawałem Jakubowi jakies 3 lata temu, gdy pojawiłem się po raz pierwszy
@
Mila &
5−latek dzięki za wsparcie ale potrafię się bronić sam
@
Jakub zrób coś z tym w końcu

życzę powodzenia, szczerze
25 paź 11:51
Jakub: Dzięki za życzenia
daras.Walka trwa...
25 paź 11:58
Mariusz:
Czy ja wiem jeśli wam maciu przeszkadza ignorujcie go a może mu się znudzi
Są ważniejsze sprawy np brak edycji wpisów
(czasami coś przypomni się dopiero po wysłaniu wpisu)
, brak latexa co utrudnia wpisywanie zadań np z macierzami , układami równań itp
25 paź 12:20
Omikron: Prawda, edycja postów też by się przydała.
25 paź 13:23
jc: A ja pochwalę edytor. Jest świetny.
Mariusz, dla tych, co zaglądają pierwszy raz na forum, niektóre wpisy mogą być szokujące.
25 paź 13:28
5-latek: Dzien dobry
daras 
Nie bylo Cie bardzo dlugo na forum wiec myslaem ze calkowicie zrezygnowales i juz tu nie
zagladaasz .
Przepraszam
Jakub ale z Twojego dalej nic nie wynika .
Nie zajales konkternego stanowiska w ogole .
Dla mnie konkretne stanowisko byloby takie .
Obrazasz
w sposob wulgarny innych uzytkownikow forum zostajesz zbanowany i twoj
dostawca inetrnetu zostaje o tym powiadominy
Ignorowanie tu nic nie da . Jesli nawet autor postu to zignoruje to zawszse sie znajdzie ktos
kto odpisze albo nawet ten troll zrobi wpis i bedzie dalej sam ze soba trolowal
Inna sprawa na ktora chcialbym tez zwrocic uwage (ale Ty juz na nia nie masz wplywu) to
zabawa z pomagajacymi przez niektorych uzytkownikow
Chocby np
Yazz czy
yazz ktoremu dzisaij nie pomoglem bo ostatnio strasznie bawil sie
z naszymi Paniami
ja wiem ze one dadza sobie rade ale jest to zenujace .
dzisiaj prosi o rozwiazanie prostego zadania z ciagow a cos 3α wyprowadzil z trojkata
prostokatnego .
Ostanio pomagalem tez
wojti ale tylko do momentu kiedy ewidentnie ma rownanie
kwadratowe i odpisuje ze nie moze policzyc n bo przecie nie moze odjac n
2 od n Najlepszse
jest potem . Probuja zwalic wine na Ciebie ze on chce sie nauczyc , ze jemu taka pomoc jest
niepotrzebna itd .
Inny przyklad kolega
kk do rownia z logarytmen w zadniu wykaz wpisuje symbol
Newtona
czy przez przypadek ? Nie bo zeby wpisac symbol Netona tutaj na forum to nalezy wiedziec jak
go wpisac .
Maciu sam tego nie robi . Mam teraz jeszce troche duzo czasu i sledze tez nieraz nocne takie
zabawy Ochocby ostania w w nocy w niedziele . .
Po prostu wku....a mnie to i nie zawszse ale czasmi zwroce na to uwage to zaraz (wiece sami co
.
Moze i ja za duzo nie napomagalem ale tez chyba zmienie forum bo tragedia .Ktos kto tak robi i
mysli ze to jest ok to zobaczy jak bedzie sie czul jak to zadziala w druga strone . Jak to
mowia Pan Bóg nie rychkiwy ale sprawiedliwy .
Przepraszam ze tak emocjonalnie to napisalem ale z zylem sie z tym forum i z niektoymi jego
uzytkownikami (oni wiedza ze zostalem sam i moge na nich liczyc
25 paź 14:04
52: 5−latku też bym zmienił forum, ale wpadam tu czasami tylko ze względu na niektóre osoby
25 paź 14:12
5-latek: Witaj
52 
Pozdrawiam .
25 paź 14:16
25 paź 14:33
Jakub: Witaj 5−latku. Cały problem polega na skutecznym banowaniu takich użytkowników jak macio.
Niestety często oni obchodzą zabezpieczenia i nie ma tak naprawdę skutecznego sposobu
na ich powstrzymanie. Pozostaje systematyczne kasowanie wpisów i ignorowanie.
25 paź 14:46
52: Chwila, a ban na adres ip ?
No chyba, że ma łącze ze zmiennym ip...
25 paź 14:48
5-latek: Jakub
ja osobiscie nie wiem jak takie zabezpieczenia obejsc (nie znam sie na tym
czyli wyglada na to ze maciu wcale taki glupi nie jest skoro sie na tym zna i jakim probuje sie
tutaj pokazac
Mozna tez takie lązce namierzyc . Przeciez maja adresy ponad 4tys IP (ktorzy rozpowszsechniali
film
Przeciez oni napewno nie mieli stalego IP (bo takie bardzo latwo namierzyc
Ja wiem ze to nie ta kasa ale mozna .
To chodzi o to zeby takich dowcipnisiow znechecic do takiego dzialania
25 paź 15:08
Mila:
5−latku, należy macia ignorować, ostrzegać innych − krótko, że to troll i tyle.
Wejdzie moderator to usunie jego wpisy ( a nie dodatkowo 20 wpisów towarzyszących), zablokuje
i koniec.
25 paź 15:12
Jakub: @52 Właśnie chodzi o to zmienne IP.
@5latek
Oczywiście mam adres IP macia i godziny, w których go używał. Nawet jak już zmienił IP,
to jego dostawca internetu ma w logach informacje, kto dane IP używał. Jak macio stanie się
zbyt natrętny to nie pozostawi mi wyboru i będę musiał z tymi informacjami zgłosić się na
Policję. Oficjalne zgłoszenie przestępstwa będą musieli przyjąć i przynajmniej macia
przesłuchać.
25 paź 15:15
5-latek: Dzien dobry
Milu 
Pozdrawiam
Tak naprawde to nic nie da . Maciu to nie jedyny troll na forum .
Sam uczestniczylem w takim poscie gdzie taki troll pisal sam do siebie tzn zalozyl temat i
potem sam siebie obrazal
Probowalem pomagac i bronic autora ale dopiero po chwili sie zorintowalem z eto ta sama osoba
Na takich dowcipnisiow nic tak nie podziala otrzezwiajaco jak ostrzezenie (takie prawdziwe .
25 paź 15:22
5-latek: Jakub
Teraz zajales prawdziwe stanowisko ,
Wlasnie chodzilo o takie ostrzezenie .
Dziekuje CI bardzo . Pozdrawiam i zycze milego wieczoru
25 paź 15:28
Mateusz: 5−latek do tego żeby robić takie rzeczy jak ukrywac sie pod innym IP nie trzeba jakiejś
filozofii dziecko z podstawówki nawet by to potrafiło, kwestia żeby
utrudnić np wejscia na strone np poprzez serwery proxy bo w tej chwili można to uczynić z
niemal każdego i dodać komentarz, zabezpieczenie jest proste i mozna by to zrobic za pomoca
PHP co sądze już by wyeliminowało częśc spamerów
25 paź 18:02
Mariusz:
jc jak masz obsesję nazywania przykładów gotowcami i
zagadnienia z macierzami ograniczasz do .. skorzystaj z takiego a takiego rozkładu
czy zrób to i tamto to wtedy latex jest niepotrzebny
Dla tych którzy chcą coś porządnie wytłumaczyć z przykładami brak latexa może być uciążliwy
a zajmowanie się maciem to niepotrzebne zwracanie na siebie uwagi przez małego o
bo tak z greckiego należy tłumaczyć jego nick
25 paź 18:16
5-latek: Mariusz
Masz pretensje ze ktos spamuje Twoj temat
Tutaj Ty niepotrzebnie spamujesz w tym temacie .
25 paź 18:23
Mariusz:
Ja tylko uważam że są ważniejsze rzeczy do zrobienia na tym forum
niż zajmowanie się maciem , przykłady co można zrobić już wypisałem
25 paź 18:28
Smule: Panie Jakubie, oczywiście, że się da

Rejestracja kont i od razu odechciewa się trollować. W
takim formacie forum ktoś może pisać co chce, a pięć minut później zmienić nick itd.
25 paź 18:41
Mariusz:
jc jak zapiszesz macierz , układ równań , tabelkę ,
całki i nawiasy się nie skalują, pisanie sum czy granic jest utrudnione
co z zapisywaniem funkcji kawałkami
Ja np lubię rozwiązywać równania rekurencyjne funkcją tworzącą i zapis sumy się rozjeżdża
Uważam że jakiś latex by się przydał bo to co jest to śmiech
a maciowi się znudzi gdy zostawicie go w spokoju
Co do nowych użytkowników to jeśli umieją czytać nie powinni zareagować na takie wpisy
o które wam chodzi
25 paź 19:01
Mariusz:
jc nie chcę abyś się obraził że dałem cię jako przykład tych którzy
przykłady traktują jak gotowce i piszą zrób to i to zamiast dokładnie
wytłumaczyć temat ilustrując go przykładami
Napisałem to głównie na podstawie wpisu o rozkładzie Jordana
Ciekawe czy jakbyś napisał to co mnie jakiemuś studentowi bądź uczniowi
to czy by cię zrozumiał
Oczywiście macio powinien przeczytać wpis Jakuba 25 paź 15:15
i zastanowić się czy warto wysyłać takie wpisy
Poza tym zgadzam się z wpisem Jakuba z 25 paź 11:36
Dopóki macio nie złamie prawa Jakub nie może nic z nim zrobić
Osobiście karanie za słowo uważam trochę bezsensowne ale
Można oczywiście wprowadzić rejestrację itp ale wtedy
powoli to forum będzie się upodabniać do innych forów
Może Jerzy mu kiedyś odpisał nie na temat czy go jakoś obraził że wysyła takie wpisy
Przyznam wam racje że każdy kto pisze w sposób który może złamać prawo
powinien wiedzieć że może zostać zidentyfikowany
a możliwość popełnienia przestępstwa zgłoszona
25 paź 19:27