matematykaszkolna.pl
maciu Omikron: maciu Czy nikt nie ma możliwości skontaktowania się z Jakubem, żeby zrobił coś z maciem? To jego trollowanie jest naprawdę irytujące... Dzięki temu forum maciu mimo zerowej wiedzy dostał 50% z matury (chociaż teraz już w to wątpię, pewnie wziął wyniki od kogoś i zrobił zdjęcie) i tak się odwdzięcza... Wstyd...
24 paź 20:06
Adamm: przecież on jeszcze z podstawówki nie wyszedł emotka
24 paź 20:06
Omikron: I co z tego? Nie byłeś jedynym poprawkowiczem
24 paź 20:07
Ajtek: Panowie, nie napędzajcie trola, proszę Was o to.
24 paź 20:07
Omikron: On sam się napędza i zniechęca innych do forum, samo ignorowanie go nie działa
24 paź 20:08
Tadeusz: Z tego co widać Jakub pozostawił tą stronkę samą sobie.
24 paź 20:08
Omikron: Jeszcze dodam, że zamierzam ten temat codziennie odświeżać, bo już mam dość tej sprawy i czekam aż Jakub coś z nią zrobi.
24 paź 20:50
zef: Też jestem za tym żeby coś z tym zrobić, ale musi chłopak mieć smutne życie
24 paź 21:05
Mariusz: Przecież jego wpisy są podobne do wpisów darasa a nie chcecie aby z Jakub z darasem nic zrobił Jeśli uważacie że to tzw troll to ignorujcie jego wpisy a może mu się znudzi
24 paź 21:11
zef: A tak poza tematem, to jaką książkę najbardziej polecacie do matury rozszerzonej ?
24 paź 21:18
Omikron: Kiełbasa
24 paź 21:18
Adamm: Mariusz kiedy daras ostatnio pisał? maciu pisze codziennie coś kręcisz
24 paź 21:20
Mila: Mariusz, Nie widzę, aby daras coś pisał w tym stylu. Macia pilnuję, ale czasem odejdę od komputera i wtedy nagromadzi się sporo głupich wpisów. Nie trzeba reagować, bo trudno wychwycić jego wpisy pod różnymi nickami. Mogę kogoś usunąć przez pomyłkę , bo wydaje mi się , że to jego wpis.
24 paź 21:21
Omikron: My wiemy, że macia powinno się ignorować, ale codziennie wchodzą tutaj nowi użytkownicy, których od razu odstrasza. Chociażby Agata dzisiaj, w ostatnim poście napisała, że zmienia forum.
24 paź 21:24
nick: czemu usuwacie moje posty, które mają za zadanie przytemperować trochę tego gagatka, a zostawiacie takie? https://matematykaszkolna.pl/forum/333960.html
24 paź 21:29
nick: a co do darasa to on akurat mi nie przeszkadza, ba nawet pomaga sporo w przeciwieństwie do macia
24 paź 21:32
zef: Jest gdzieś ta książka p. Kiełbasy w pdfie ?
24 paź 21:35
nick: na chomikuj zapewne : >
24 paź 21:36
Omikron: http://www.zambra.pl/bartek/korki/Matura_z_matematyki_-_A.Kielbasa.pdf Pierwszy tom znalazłem, nie wiem jak z drugim.
24 paź 21:37
5-latek : Mariusz zostaw darasa w spokoju To ze raz Ci odpisal zebys zajrzal go google nie upowania Cie do tego zebys ciagle go atakowal Zreszta jego nie ma juz na forum i nie bedzie sie bronil Po drugie daras nie odnosil sie ordynarnie do innych uzytkownikow jak maciu . Zreszta on nie musial . Po trzecie jesli tego nie zauwazyles to wlasnie daras zwracal Jakubowi uwage ze bardzo zle sie dzieje na forum fizyka.pl Przepraszam ale przeginasz Mariusz
24 paź 21:39
Mila: Usuwa się wszystkie ( zauważone ) posty z wulgaryzmami i blokuje .
zef: To co mi wysłałeś to jest książka z 2005r. czy ta będzie dobra czy lepiej korzystać z tych nowszych ?
Metis: omikron po co wspominasz o Nim wspominasz w poście W ten sposób go tylko karmisz, to jest idiota, niczego nie rozumie. Ma w ... naszą pomoc i nasz czas. Jedyny sposób to ignorancja.
24 paź 21:40
Omikron: zef, rzeczywiście, przeczytałem 2015. Nie wiem czy nowsze wersje są.
24 paź 21:41
Ajtek: Ewentualnie wskazanie w wątku, w którym się pojawi, że to trol i tyle. Witam obecnych emotka.
24 paź 21:42
Omikron: Metis, wspominam o nim, bo chcę żeby ktoś z nim wreszcie coś zrobił, to już za długo trwa.
24 paź 21:43
Metis: Nie da się nic zrobić, w internecie jednym kliknięciem można zmieniać tożsamość. Tylko ignorancja i to co pisał Ajtek
24 paź 21:45
Omikron: Obowiązkowa rejestracja przynajmniej trochę utrudniłaby mu trollowanie, może w pewnym momencie uznałby, że nie chce mu się po raz kolejny rejestrować
24 paź 21:50
Ajtek: Słuchajcie, prowadzę z Jakubem korespondencję w tej kwestii. Będziemy walczyli emotka.
24 paź 21:50
Omikron: Będę czekał na rezultaty emotka
24 paź 21:53
Ajtek: Omikron, cierpliwości, dużo cierpliwości emotka.
24 paź 21:54
5-latek : I jeszce jedno Sami moderatorzy tutaj nic nie poradza . (sam sie nie raz dederwowalem ) Musi w koncu Jakub zajac konktertne stanowisko w tej sprawie Ale nie takie jak ostatnio kiedy to napisal ze nie ma czasu sie zajmowac strona i kiedy napisal do maciia sprobuj zrobic to i cos tam wyswietli. Maciu wtedy rozesmial mu sie w twarz . i od tej pory nabral wiekszsej smialosci bo wie ze nikt mu nie podskoczy . Panowie informatycy (przeciez sa tacy na forum ) zajmujcie sie sciganiem tego upierdliwego trola Ja nie mam wiedzy na ten temat jak Wy ja macie
24 paź 21:56
Paweł: DDoS na macia i po sprawie emotka
24 paź 21:59
Mariusz: Mila może i piszę przez pryzmat moich tematów W moich tematach jego wpisy niczym się nie różniły od wpisów użytkownika maciu Mila przejrzyj moje tematy w archiwum to znajdziesz Jeden temat Na pewnym forum pisałem o równaniu zupełnym i czynniku całkującym i chciałem kilka przykładów takich równań 1) czynnik całkujący zależny od jednej zmiennej (od x albo od y) 2) czynnik całkujący o rozdzielonych zmiennych 3) czynnik całkujący będący funkcją złożoną o funkcji wewnętrznej ω(x,y) Dałem też zadanie na znalezienie wzoru funkcji mając dane wartości w punktach (jednej z wielu możliwych) 39.0 39.5 40.0 40.5 41.0 41.5 42.0 25.0 25.4 25.7 26.0 26.4 26.7 27.0 Podczas pisania kalendarza dostałem taki ciąg 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 0 1 1 2 5 6 2 3 4 0 1 4 Znalezienie wzoru na ten ciąg pozwoliłoby wyeliminować konieczność użycia tablicy W tym przypadku interpolacja wielomianowa nie wchodzi w grę Jeśli chodzi o tę funkcję to też da się wymyślić coś ciekawszego niż interpolacja wielomianowa Na deser jeszcze jedno zadanie Chociaż podstawienia Eulera ax2+bx+c=t−ax a>0 ax2+bx+c=xt+c c>0 ax2+bx+c=(x−x1)t b2−4ac>0 sprowadzają całki postaci ∫R(x,ax2+bx+c)dx gdzie R(x,y) jest funkcją wymierną dwóch zmiennych , do całek z funkcji wymiernych to niektórzy tacy jak Banaś mają kaprysy i zakazują ich stosowania Podobno całkę postaci ∫R(x,ax2+bx+c)dx można przedstawić w postaci sumy trzech całek z których jedna jest już całką z funkcji wymiernej, druga będzie całką z funkcji wymiernej po podstawieniu u=ax2+bx+c a trzecia będzie całką z funkcji

b 
x+

2a 

wymiernej po podstawieniu v=

ax2+bx+c 
Ciekawe jak dokonać takiego rozkładu na drodze algebraicznej albo rozwiązując jakieś równanie funkcyjne
24 paź 22:05
Mila: Mariusz, nie podchodź tak emocjonalnie. Masz szeroką wiedzę i starasz się pomagać. Zawsze znajdą się inne sposoby . Ja mam świadomość, że moje rozwiązania mogą się komuś nie podobać i nie przejmuję się tym. Jeżeli ktoś potrafi lepiej i inaczej wytłumaczyć to proszę bardzo. Oczywiście nie lubię uszczypliwości i sama miałam kiedyś pretensje do Darasa, ale napisałam mu to i zastosował się.
24 paź 22:14
Mariusz: Jeśli chodzi o czynnik całkujący to mógłbym sam wymyślić przykłady ale znając ten czynnik tracimy później przyjemność z rozwiązywania takich równań Co do tej funkcji to znalazłem tabelkę wartości tej funkcji na stronie na której twierdzili że można z jej pomocą przeliczać rozmiar obuwia na centymetry Ja już znalazłem pasujący wzorek ale ciekaw byłem waszych pomysłów Co do ciągu z kalendarza to znalazłego w pewnym ebooku ale ciekaw byłem waszych pomysłów Jeśli chodzi o zadanie na deser to dla mnie podstawienia Eulera są ok ale czasami są zadania takie jak u Banasia gdzie trzeba kombinować
24 paź 22:38
5-latek : I zeby nie bylo ze tylko maciu ale sa inni jeszcze na forum hwdethle i Obywatel i inne gady wredne .
25 paź 08:46
Jakub: Witam wszystkich. Niestety trolle są na każdym co bardziej popularnym forum. Najlepiej ich wpisy ignorować. Spróbuje systematycznie kasować jego wpisy, aby więcej nie przeszkadzał użytkownikom forum. Miłego dnia.
25 paź 11:36
daras: takimi dobrymi uwagami jest piekło wybrukowane a jak sie założyło forum to trzeba się nim zajmować codziennie a nie rozkładać ręce albo zwalać na innych
25 paź 11:45
daras: mam nadzieję, że moich słów nikt nie potraktuje jako cytat: "uszczypliwej uwagi" już dawno odechciało mi sie tutaj pisac i nawet bywać właśnie ze względu na tego typu trollizm a bardzie przez tolerowanie go @Mariusz mylisz się, nie mam nic wspólnego z maciem, jeśli poczułeś się kiedyś obrażony moja "uszczypliwą uwagą" to wybacz mam trochę sarkastyczne poczucie humor, które ktoś może nie trawić ale to nikogo jeszcze nie obraża @[P[Omikron] takie rady dawałem Jakubowi jakies 3 lata temu, gdy pojawiłem się po raz pierwszy @Mila & 5−latek dzięki za wsparcie ale potrafię się bronić sam @Jakub zrób coś z tym w końcu życzę powodzenia, szczerze emotka
25 paź 11:51
Jakub: Dzięki za życzenia daras.Walka trwa... emotka
25 paź 11:58
Mariusz: Czy ja wiem jeśli wam maciu przeszkadza ignorujcie go a może mu się znudzi Są ważniejsze sprawy np brak edycji wpisów (czasami coś przypomni się dopiero po wysłaniu wpisu) , brak latexa co utrudnia wpisywanie zadań np z macierzami , układami równań itp
25 paź 12:20
Omikron: Prawda, edycja postów też by się przydała.
25 paź 13:23
jc: A ja pochwalę edytor. Jest świetny. Mariusz, dla tych, co zaglądają pierwszy raz na forum, niektóre wpisy mogą być szokujące.
25 paź 13:28
5-latek: Dzien dobry daras emotka Nie bylo Cie bardzo dlugo na forum wiec myslaem ze calkowicie zrezygnowales i juz tu nie zagladaasz . Przepraszam Jakub ale z Twojego dalej nic nie wynika . Nie zajales konkternego stanowiska w ogole . Dla mnie konkretne stanowisko byloby takie . Obrazasz w sposob wulgarny innych uzytkownikow forum zostajesz zbanowany i twoj dostawca inetrnetu zostaje o tym powiadominy Ignorowanie tu nic nie da . Jesli nawet autor postu to zignoruje to zawszse sie znajdzie ktos kto odpisze albo nawet ten troll zrobi wpis i bedzie dalej sam ze soba trolowal Inna sprawa na ktora chcialbym tez zwrocic uwage (ale Ty juz na nia nie masz wplywu) to zabawa z pomagajacymi przez niektorych uzytkownikow Chocby np Yazz czy yazz ktoremu dzisaij nie pomoglem bo ostatnio strasznie bawil sie z naszymi Paniami ja wiem ze one dadza sobie rade ale jest to zenujace . dzisiaj prosi o rozwiazanie prostego zadania z ciagow a cos 3α wyprowadzil z trojkata prostokatnego . Ostanio pomagalem tez wojti ale tylko do momentu kiedy ewidentnie ma rownanie kwadratowe i odpisuje ze nie moze policzyc n bo przecie nie moze odjac n2 od n Najlepszse jest potem . Probuja zwalic wine na Ciebie ze on chce sie nauczyc , ze jemu taka pomoc jest niepotrzebna itd . Inny przyklad kolega kk do rownia z logarytmen w zadniu wykaz wpisuje symbol Newtona czy przez przypadek ? Nie bo zeby wpisac symbol Netona tutaj na forum to nalezy wiedziec jak go wpisac . Maciu sam tego nie robi . Mam teraz jeszce troche duzo czasu i sledze tez nieraz nocne takie zabawy Ochocby ostania w w nocy w niedziele . . Po prostu wku....a mnie to i nie zawszse ale czasmi zwroce na to uwage to zaraz (wiece sami co . Moze i ja za duzo nie napomagalem ale tez chyba zmienie forum bo tragedia .Ktos kto tak robi i mysli ze to jest ok to zobaczy jak bedzie sie czul jak to zadziala w druga strone . Jak to mowia Pan Bóg nie rychkiwy ale sprawiedliwy . Przepraszam ze tak emocjonalnie to napisalem ale z zylem sie z tym forum i z niektoymi jego uzytkownikami (oni wiedza ze zostalem sam i moge na nich liczyc
25 paź 14:04
52: 5−latku też bym zmienił forum, ale wpadam tu czasami tylko ze względu na niektóre osoby emotka
25 paź 14:12
5-latek: Witaj 52 emotka Pozdrawiam .
25 paź 14:16
25 paź 14:33
Jakub: Witaj 5−latku. Cały problem polega na skutecznym banowaniu takich użytkowników jak macio. Niestety często oni obchodzą zabezpieczenia i nie ma tak naprawdę skutecznego sposobu na ich powstrzymanie. Pozostaje systematyczne kasowanie wpisów i ignorowanie.
25 paź 14:46
52: Chwila, a ban na adres ip ? No chyba, że ma łącze ze zmiennym ip...
25 paź 14:48
5-latek: Jakub ja osobiscie nie wiem jak takie zabezpieczenia obejsc (nie znam sie na tym czyli wyglada na to ze maciu wcale taki glupi nie jest skoro sie na tym zna i jakim probuje sie tutaj pokazac Mozna tez takie lązce namierzyc . Przeciez maja adresy ponad 4tys IP (ktorzy rozpowszsechniali film Przeciez oni napewno nie mieli stalego IP (bo takie bardzo latwo namierzyc Ja wiem ze to nie ta kasa ale mozna . To chodzi o to zeby takich dowcipnisiow znechecic do takiego dzialania
25 paź 15:08
Mila: 5−latku, należy macia ignorować, ostrzegać innych − krótko, że to troll i tyle. Wejdzie moderator to usunie jego wpisy ( a nie dodatkowo 20 wpisów towarzyszących), zablokuje i koniec.
25 paź 15:12
Jakub: @52 Właśnie chodzi o to zmienne IP. @5latek Oczywiście mam adres IP macia i godziny, w których go używał. Nawet jak już zmienił IP, to jego dostawca internetu ma w logach informacje, kto dane IP używał. Jak macio stanie się zbyt natrętny to nie pozostawi mi wyboru i będę musiał z tymi informacjami zgłosić się na Policję. Oficjalne zgłoszenie przestępstwa będą musieli przyjąć i przynajmniej macia przesłuchać.
25 paź 15:15
5-latek: Dzien dobry Milu emotka Pozdrawiam Tak naprawde to nic nie da . Maciu to nie jedyny troll na forum . Sam uczestniczylem w takim poscie gdzie taki troll pisal sam do siebie tzn zalozyl temat i potem sam siebie obrazal Probowalem pomagac i bronic autora ale dopiero po chwili sie zorintowalem z eto ta sama osoba Na takich dowcipnisiow nic tak nie podziala otrzezwiajaco jak ostrzezenie (takie prawdziwe .
25 paź 15:22
5-latek: Jakub Teraz zajales prawdziwe stanowisko , Wlasnie chodzilo o takie ostrzezenie . Dziekuje CI bardzo . Pozdrawiam i zycze milego wieczoru emotka
25 paź 15:28
Mateusz: 5−latek do tego żeby robić takie rzeczy jak ukrywac sie pod innym IP nie trzeba jakiejś filozofii dziecko z podstawówki nawet by to potrafiło, kwestia żeby utrudnić np wejscia na strone np poprzez serwery proxy bo w tej chwili można to uczynić z niemal każdego i dodać komentarz, zabezpieczenie jest proste i mozna by to zrobic za pomoca PHP co sądze już by wyeliminowało częśc spamerów
25 paź 18:02
Mariusz: jc jak masz obsesję nazywania przykładów gotowcami i zagadnienia z macierzami ograniczasz do .. skorzystaj z takiego a takiego rozkładu czy zrób to i tamto to wtedy latex jest niepotrzebny Dla tych którzy chcą coś porządnie wytłumaczyć z przykładami brak latexa może być uciążliwy a zajmowanie się maciem to niepotrzebne zwracanie na siebie uwagi przez małego o bo tak z greckiego należy tłumaczyć jego nick
25 paź 18:16
5-latek: Mariusz Masz pretensje ze ktos spamuje Twoj temat Tutaj Ty niepotrzebnie spamujesz w tym temacie .
25 paź 18:23
Mariusz: Ja tylko uważam że są ważniejsze rzeczy do zrobienia na tym forum niż zajmowanie się maciem , przykłady co można zrobić już wypisałem
25 paź 18:28
Smule: Panie Jakubie, oczywiście, że się da emotka Rejestracja kont i od razu odechciewa się trollować. W takim formacie forum ktoś może pisać co chce, a pięć minut później zmienić nick itd.
25 paź 18:41
Mariusz: jc jak zapiszesz macierz , układ równań , tabelkę , całki i nawiasy się nie skalują, pisanie sum czy granic jest utrudnione co z zapisywaniem funkcji kawałkami Ja np lubię rozwiązywać równania rekurencyjne funkcją tworzącą i zapis sumy się rozjeżdża Uważam że jakiś latex by się przydał bo to co jest to śmiech a maciowi się znudzi gdy zostawicie go w spokoju Co do nowych użytkowników to jeśli umieją czytać nie powinni zareagować na takie wpisy o które wam chodzi
25 paź 19:01
Mariusz: jc nie chcę abyś się obraził że dałem cię jako przykład tych którzy przykłady traktują jak gotowce i piszą zrób to i to zamiast dokładnie wytłumaczyć temat ilustrując go przykładami Napisałem to głównie na podstawie wpisu o rozkładzie Jordana Ciekawe czy jakbyś napisał to co mnie jakiemuś studentowi bądź uczniowi to czy by cię zrozumiał Oczywiście macio powinien przeczytać wpis Jakuba 25 paź 15:15 i zastanowić się czy warto wysyłać takie wpisy Poza tym zgadzam się z wpisem Jakuba z 25 paź 11:36 Dopóki macio nie złamie prawa Jakub nie może nic z nim zrobić Osobiście karanie za słowo uważam trochę bezsensowne ale Można oczywiście wprowadzić rejestrację itp ale wtedy powoli to forum będzie się upodabniać do innych forów Może Jerzy mu kiedyś odpisał nie na temat czy go jakoś obraził że wysyła takie wpisy Przyznam wam racje że każdy kto pisze w sposób który może złamać prawo powinien wiedzieć że może zostać zidentyfikowany a możliwość popełnienia przestępstwa zgłoszona
25 paź 19:27