Funkcje
Donna: Jest funkcja dana wzorem f(x) =
√ x2 −6x+9 +
√x2 . Rozwiąż f(x)≥6 i zapisz zbiór jej
rozwiązań z użyciem wartości bezwzględnej.
Zrobiłam tyle:
zał.: (x−3)
2 ≥ 0 i x
2 ≥ 0
Df= x∊<0;
∞)
I. x∊<0;3)
−x+3+x≥6
3≥6 sprzeczność
II. x∊<3;
∞)
x−3+x≥6
2x≥9//2
Teraz mam problem, bo nie wiem jak mam to zapisać za pomocą wartości bezwzględnej. Pomoże ktoś?
24 paź 19:55
Adamm: dziedzina jest źle
24 paź 19:59
Omikron: Zła dziedzina. Kwadrat dowolnej liczby rzeczywistej jest nieujemny.
Czarnego Jerzego ignoruj, to troll.
24 paź 20:00
Ajtek:
Coś mi się nie podoba dziedzina.
24 paź 20:00
Adamm: |x−3|+|x|≥6
rozwiąż, dziedzina rzeczywiste
24 paź 20:00
Omikron: Kiedy wyniesiesz się raz na zawsze z tego forum
24 paź 20:01
Tadeusz:
jeśli znasz wzory skróconego mnożenia to dziedzina jest oczywista

f(x)=
√(x−3)2+
√x2
f(x)=|x−3|+|x| itd
24 paź 20:03
Donna: Okay.
Zmieniłam dziedzinę na całe R.
I wychodzą mi takie rozwiązania:
Czy teraz będzie dobrze?
24 paź 20:05
Tadeusz:

ok
24 paź 20:17