Równanie kwadratowe liczb zespolonych- sprawdzenie
Miś: Witam czy prawidłowo rozwiązałem ten przykład?
z
2+(1−3i)z−2−i=0
z1=
−1−i(3−√2i)2
z1=
−1−i(3+√2i)2
Dziękuję za odpowiedź
24 paź 19:42
Jack: Miś
Pokaz swoja delte.
Rozw. zle
24 paź 20:01
Miś: Δ=(1−3i)2−4(−2−i)
Δ=1−6i−9+8+4i
Δ=−2i
√Δ=√−2i
√Δ=−i*√2i lub i*√2i
24 paź 20:20
jc:
z=i jest pierwiastkiem, zatem drugim pierwiastkiem jest z = −1+2i.
24 paź 20:27
Mila:
Δ=(1−3i)
2−4*(−2−i)=1−6i+9i
2+8+4i=9−9−2i=−2i=(1−i)
2
| | −1+3i−(1−i) | | −1+3i+(1−i) | |
z1= |
| lub z2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
z
1= −1+2i lub z
2=i
24 paź 20:29
Miś: Mila skąd wzięłaś że −2i=(1−i)2
wiem że to prawda ale jak to rozłożyłaś?
24 paź 20:36
Mila:
To zrobiłam w pamięci, ale mozna tak:
√−2i=x+iy , x, y∊R
(x+iy)2=−2i
x2+2xy i−y2=−2i
(x2−y2)+2xy i=−2i porównujemy części rzeczywiste i urojone
x2−y2=0
2xy=−2
−−−−−−−−−
x2=y2 i xy=−1
y=x lub y=−x
x*x=−1 sprzeczność lub −x*x=−1
x2=1 ⇔x=1 i y=−1 √Δ=1−i
lub x=−1 i y=1 √Δ=−1+i
Zapamiętaj:
(1+i)2=2i i (−1−i)2=2i
(1−i)2=−2i i (−1+i)2=−2i sprawdź
To się często przydaje.
24 paź 21:10
Miś: dzięki wielkie
24 paź 21:15
Mila:
24 paź 21:56