WZP: 2*4 √x=4√2*8x-1
Ten pierwiastek z x jest potęgą liczby 4, lecz nie mogę tego zapisać.
To przykładzik z funkcji wykładniczej. Nie wiem jak go rozwiązać ze względu na to, że x w
potędze jest pod pierwiastkiem. Próbowałem na wiele sopsobów, lecz nie mogłem uzyskać
poprawnego rozwiązania. Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże. Poprawna odpwiedź dla tego
przykładu ma wynosić x=5/2
5 lis 17:00
Mycha: 2*4
√x=
4√2*8
x-1
2*2
2√x=2
1/4*2
3(x-1)
2
2√x+1=2
1/4+3(x-1)
wnioskujac
2
√x+1=1/4+3(x-1)
rozwiazac rownanie i powinno wyjsc
5 lis 17:08