Do sprawdzenia :)
Myc: Dla jakich wartości parametru m równanie:
(2−m)x
2+(3−m)x+1=0 ma dwa rozne pierwiastki ujemne.
Wiem ze Δ>0
x
1 * x
2>0
x
1 + x
2<0
Nie wiem czy nie ma błedu w druku poniewaz Δ>0 a mi wychodzi Δ=0 czyli 1 pierwiastek. Moze ktoś
to sprawdzic

?
24 paź 19:16
Tadeusz:
a w jakiż to cudowny sposób Δ=0
24 paź 19:17
Adamm: coś robisz w takim razie źle
24 paź 19:18
Janek191:
Δ = (3 − m)2 − 4*( 2 − m)*1 =9 − 6 m + m2 − 8 + 4 m = m2 − 2m + 1 = ( m − 1)2 > 0
dla m ≠ 1
24 paź 19:19
Tadeusz:
o masz
24 paź 19:20
Janek191:
cd. wzory Viete'a
24 paź 19:20
Myc: Licząc delte z tego m2 − 2m + 1 wychodzi Δ=0 XD
24 paź 19:23
Janek191:
Po co liczysz Δ z m2 − 2m + 1 ?
24 paź 19:25
Tadeusz:
bo nie zna wzorów skróconego mnożenia

i nie potrafi zinterpretować Twego (m−1)
2>0
24 paź 19:28
Myc: Tzn zawsze sie liczy delte. A to Janek napisał oznacza ze Δ>0 dla m∊(−∞,1) u(1,+∞) ?
24 paź 19:30
Ajtek:
Panowie, jeszcze jeden ważny warunek: 2−m≠0
24 paź 19:32
Myc: ja pierdole
24 paź 19:35
Myc: dziekuje za pomoc

do jutra XDDDDDD
24 paź 19:36
Janek191:
Ajtek: ma rację − wtedy mamy funkcje kwadratową
24 paź 19:36
Ajtek:
Janek191 wszyscy razem się pilnujemy
24 paź 19:40