pomozesz?
Agata: Zbadaj liczbe rozwiązań układu w zależności od parametru a:
(a−1)x − 2y=3
4x− (a+1)y=a
wyzanczniki policzyłam wyszło mi tak:
W=|(a−1) −2 |
| 4 −(a+1) | = −(a−1)(a+1)+8 = −(a2 − 1)+8 = −a2 +1+8= −a2 +9 = 9−a2 =
(3−a)(3+a)
Wx=[podam juz wynik] = −(a+3)
Wy =a2 − a −12
I rozwiązania
1* jedno rozwiązanie,gdy (W=/=0)
To wyszło mi,że a=/=3 v a=/= −3
2* nieskończenie wiele |
3* brak rozwiązań jak zrobić te | ?
24 paź 19:06
Agata: Jak zrobić przypadek 2 i 3? ?
24 paź 19:07
Agata: no wiem w 2 to w=0 wy=0 i wy=0
w 3 w=0 i wx=/= 0 i wy =/= 0
24 paź 19:08
Agata: whaaaaaat

24 paź 19:09
Agata: Weź nie żartuj sobie ,tylko powiedz jak dalej to zrobić tak?
2* W=0 Wx=0 Wy=0
a=3 v a= −3 −(a+3)=0 a
2 −a−12=0
a=3 tego nie wiem jak to napisać

tak? a
2 − a=12?
i a ile sie równa bo nie
wiem
24 paź 19:12
Agata: 3* brak rozw
W=0 I Wx =/=0 Wy=/=0
24 paź 19:14
Agata: ale tam jest a do kwadratu
24 paź 19:15
Agata: jak to zrobić?
24 paź 19:15
Agata: help
24 paź 19:15
Agata: nie rozumiem wez rozpisz to Wy
24 paź 19:17
Omikron: Uwaga, mgr Jerzy to troll! Dla oszczędzenia sobie nerwów i czasu zalecam całkowite ignorowanie
jego wypowiedzi, a w końcu znudzi się i pójdzie sobie
24 paź 19:17
Agata: omikron pomoz rozpisać Wy w 2 przypadku nic nie czaje
24 paź 19:18
Omikron: Nieskończenie wiele, gdy W=Wx=Wy,
0 jak W=0 i (Wx≠0 lub Wy≠0)
24 paź 19:18
Agata: Już o wiele lepiej teraz rozumiem czyli bedzie a =4 tylko?
24 paź 19:20
Agata: Dobra ,a jak bedzie w przypadku 3?
24 paź 19:21
Kacper: Co tu się dzieje ?
24 paź 19:23
Agata: WEŹ NIE PISZ W MOIM IMIENIU JA ROZUMIEM JUZ
24 paź 19:24
Omikron: Agata, ignoruj go
24 paź 19:25
Omikron: Ja już piszę
24 paź 19:25
Agata: Ktoś sie podszywa za mnie ,za mój nick ,beszczelność ..
24 paź 19:27
Salem: dlaczego nie mozna banować użytkowników na tej stronie? Takie osoby tylko zaśmiecają forum.
24 paź 19:28
Omikron: W=(3−a)(a+3)
Wx=−(a+3)
Wy=(a+3)(a−4)
Ostatni taki wychodzi po policzeniu delty i miejsc zerowych.
Czyli
W=0 ⇔ a=−3 lub a=3
Wx=0 ⇔ a=−3
Wy=0 ⇔ a=−3 lub a=4
1) jeżeli a∊R−{−3,3} to 1 rozwiązanie.
2) jeżeli a=3 to W=0, Wx≠0 ⇒ sprzeczność, 0 rozwiązań
3) jeżeli a=−3 to W=0, Wx=0, Wy=0 ⇒ tożsamość, nieskończenie wiele rozwiązań
24 paź 19:28
Omikron: Agata, zarejestruj swój nick i dodaj sobie kolor. Na lewo od pola gdzie wpisujesz wiadomość
możesz to zrobić.
24 paź 19:29