Czy działanie jest dobrze rozwiązane?
qwerty: Rozwiązanie takiego działania:
b=((2−31/2)1/2+(2+31/2)1/2)2
Osobiście zrobiłem go tak jak poniżej, ale nauczycielka zrobiła inaczej i powiedziała, że moje
jest złe i dzięki szczęściu wyszedł mi dobry wynik, czyli 6. Dlatego postanowiłem spytać czy
faktycznie jest złe, bo jestem tego ciekaw?
Tak, więc:
Z wzoru skróconego mnożenia: (Podniosłem dwójkę do potęgi 2,czyli wychodzi 4 i 31/2 do
potęgi 2, czyli wychodzi 3, pomnożyłem 2*a*b i tak samo b, czyli 2 do kwadratu i 31/2 i
jako że 1/2 była poza obydwoma nawiasami wyciągnąłem ją poza. Tak jak ukazane jest to poniżej.
b=((2−31/2)1/2+(2+31/2)1/2)2=
=(4−3+2*2*31/2*2*31/2+4+3)1/2=
=(1+8*3+4+3)1/2=361/2=√36=6
Tak, więc czy faktycznie dobry wynik to dzieło przypadku i źle zastosowałem wzór, czy może jest
dobrze?
24 paź 18:50
Tadeusz:
słuchaj nauczycielki
24 paź 18:54