pola trójkątów
Krystek: cześć, mam zadanie którego nie wiem jak rozwiazać
Dany jest trójkąt prostokątny ABC, w kórym kąt BAC=90 stopni oraz |AC|=12 cm. Na boku AB tego
trójkąta zaznaczono punkt E w taki sposób, że |CE|=|EB|.
wiedząc, że pole trójkąta ABC jest róne 108 cm kwadratowych, oblicz:
a) pole trójkąta BCE
b)wysokość trójkąta BCE poprowadzoną z punktu E
24 paź 18:43
Adamm:

P
ABC=108
|EB|=x, |AE|=h
h=
√x2−122
6(x+
√x2−144)=108
x+
√x2−144=18
√x2−144=18−x
x
2−144=324−36x+x
2
36x=468
x=13
24 paź 18:56
Krystek: A wysokość jak można policzyć?
24 paź 19:05
Tadeusz:

108=6c ⇒ c=18 itd
24 paź 19:07
Krystek: Obliczyć przeciwprostokatna i do wzoru na pole z którego oblicze h, tak?
A nie ma jnnego sposobu na rozwiązanie tego zadania?
24 paź 19:12
Adamm: |CB|=
√122+(5+13)2=
√468=6
√13
| | 1 | |
PBCE= |
| *|CB|*hE=3√13*hE=78 |
| | 2 | |
h
E=2
√13
24 paź 19:15
Adamm: pewnie jest, ale wymyślić musisz go już sam
24 paź 19:16
Krystek: można do czegoś wykorzystać fakt że wartość sinα AEC i BEC są takie same?
24 paź 19:30
Krystek: Up
24 paź 20:07
Mila:

P
ΔABC=108
c=108:6=18
a
2=12
2+18
2
a
2=144+324=468
a=
√468=
√4*9*13=6
√13
|DB|=3
√13
W ΔBAC:
W ΔBDE:
13
2=h
2+(3
√13)
2
h
2=169−9*13=169−117
h
2=52
h=2
√13
a)P
ΔBCE=78
b) h=2
√13
24 paź 20:57