Asymptoty wykresu funkcji
Karol: cześć,proszę o pomoc z tym zadaniem.
Zbadaj,czy wykres funkcji f ma asymptoty ukośne(poziome).Jeśli tak,wyznacz równania tych
asymptot
Odp y=0,5x+3
24 paź 18:42
Karol: Proszę o dokładne wytłumaczenia jak robi się takie zadania,potrafię robić tylko asymptotę
pionową
24 paź 18:44
Adamm: przy x→
∞ w domyśle
| | f(x) | | x+3 | | 1 | |
a+=lim |
| = lim |
| = |
| |
| | x | | 2x−6 | | 2 | |
| | 1 | | 6x | |
b+=lim f(x)− |
| x = lim |
| = 3 |
| | 2 | | 2x−6 | |
przy x→−
∞ w domyśle
| | f(x) | | x+3 | | 1 | |
a−=lim |
| = lim |
| = |
| |
| | x | | 2x−6 | | 2 | |
| | 1 | | 6x | |
b−=lim f(x)− |
| x = lim |
| = 3 |
| | 2 | | 2x−6 | |
| | 1 | |
asymptota obustronna ukośna dla y= |
| x+3 |
| | 2 | |
24 paź 18:47
piotr: b= lim
±∞(f(x)−a*x) = 3
24 paź 18:58
Karol: aha,czyli musi być spełniony taki warunek
a+=a−
b+=a−
24 paź 19:03