Pole sumy kół
arni: W układzie współrzędnych dane są dwa punkty A=(2,1) i B=(7,1)
Wyznacz pole sumy kół o środkach w A i B jeśli
a) rA = 2; rB = 4
b) rA = 2; rB = 5;
c) rA = 2; rB = 6;
rA to długość promienia koła w punkcie A
rB to długość promienia koła w punkcie B
24 paź 18:36
Adamm: sumy kół?
24 paź 19:17
Tadeusz:
pewnie sumy pól
24 paź 19:19
arni: Łączny obszar kół,
czyli pole A + pole B − część wspólna A,B
24 paź 21:36
Janek191:

a)
24 paź 21:47
Janek191:
Pole soczewki oblicz jak sumę pól dwóch odcinków kół .
24 paź 21:51
arni: A jak wyznaczyć punkty przecięcia się okręgów?
24 paź 23:22
Mila:
(x−2)
2+(y−1)
2=4
(x−7)
2+(y−1)
2=16
−−−−−−−−−−−−−−−−−−− odejmuję stronami
(x−7)
2−(x−2)
2=12
| | √231 | | √231 | |
y−1= |
| lub y−1= |
| |
| | 10 | | 10 | |
| | √231 | | √231 | |
y=1+ |
| lub y=1− |
| |
| | 10 | | 10 | |
Cięciwa:
| | √231 | | √231 | | √231 | | √231 | |
x=1+ |
| +|1− |
| |=1+ |
| −1+ |
| |
| | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | |
25 paź 00:18