trapez
Salem: w trapezie ABCD punkty K,L są odpowiednio środkami ramion AD i BC. Odcinek KL przecina
przekątną AC w punkcie M oraz przekątną DB w punkcie N. wykaż,że
a) |AM|=|MC| oraz |DN|=|NB|
wiem, że można na pewno jakoś tw.Talesa ale nie wiem do końca jak.
24 paź 18:23
Salem: |AK|=|KD|
KL|| DC −−−> jest równoległe
24 paź 19:12
Omikron: Uwaga, mgr Jerzy to troll! Dla oszczędzenia sobie nerwów i czasu zalecam całkowite ignorowanie
jego wypowiedzi, a w końcu znudzi się i pójdzie sobie.
24 paź 19:14
Tadeusz:

zauważ że KL dzieli wysokość trapezu na połowy
24 paź 19:15
Salem: zrobiłem z talesa
po wymnozeniu i skróceniu wychodzi wynik, wiec chyba jest dobrze
24 paź 19:20