FUNKCJE
Zdesperowana: Zadanie 1. Wyznacz najmniejszą istniejącą wartość iloczynu dwóch liczb x i y, których różnica
jest równa 9. (odpowiedź −81/4)
Zadanie 2. Wykaż, że dla każdej nieparzystej liczby naturalnej wartość funkcji f danej wzorem
f(x)=x
2−2x−3 są liczbami podzielnymi przez 3.
Zadanie 3. Wyznacz wszystkie całkowite wartości, jakie przyjmuje funkcja o wzorze
| | 8 | |
y= |
| . (odpowiedź : −8,−4,−2,−1,1,2,4,8) |
| | x−1 | |
Zadanie 4. Miejsca zerowe funkcji danej wzorem y=(x−m)(x+2m
2−3) są liczbami przeciwnymi.
Znajdź wzór tej funkcji. (odpowiedź: y=(x+1)(x−1))
Zadanie 5. Wyznacz miarę konta, jaki tworzy prosta będąca wykresem funkcji o wzorze
| | 1 | | 3 | |
y= |
| x + |
| z osią OX. |
| | 2 | | 2 | |
Zależy mi na obliczeniach obrazujących etapy dojścia do podanych wyników. Z góry bardzo
dziękuję
24 paź 17:23
Puma : Zadanie nr 5
Ten kont to ≈27o
24 paź 17:27
Adamm: zd. 1
x−y=9 ⇔ y=x−9
minimalizujemy x*y
f(x)=x(x−9)
zd 2.
przepisz porządnie
24 paź 17:28
Zdesperowana: Tak, dokładnie. Mam odpowiedzi, ale nie potrafię za pomocą obliczeń dojść do prawidłowych
wyników
24 paź 17:29
Zdesperowana: Zadanie 2 jest przepisane dokładnie.
24 paź 17:30
Adamm: zd. 5
odczytaj kąt z tablic
24 paź 17:30
Adamm: α=~26,57 stopni
24 paź 17:32
Zdesperowana: DZIĘKUJĘ
24 paź 17:37
Adamm: zd 3. y∊ℤ
zd 4. m=2m
2−3
2m
2−m−3=0
Δ=1+24=25
| | 3 | | 3 | |
y=(x−1)(x+1) oraz y=(x− |
| )(x+ |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
24 paź 17:37
Puma : Zadanie nr 2
Wartosc funkcji jest jedna liczba dla konktertnego argumentu
Wiec nie moze byc liczbami
24 paź 17:39
Adamm: poprawka, zd 3. y∊ℤ\{0}
24 paź 17:42