ostroslup czworokatny prawidlowy
miał: Suma długości krawędzi podstawy i wysokości ostrosłupa prawidowego czworokątnego jest równa 3.
Znajdz najwiekszą możliwą objętność tego ostrosłupa
24 paź 15:34
Janek191:
a + h = 3 ⇒ h = 3 − a
| | 1 | | 1 | | 1 | |
V(a) = |
| Pp*h = |
| a2*( 3 − a) = |
| ( − a3 + 3 a2) |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
V '(a) = − a
2 + 2 a = 0 ⇔ a*( − a + 2) = 0 ⇔ a = 2
V ''(2) < 0 − dla a = 2 objętość jest największa
Wtedy
| | 1 | | 4 | |
V(2) = |
| *( − 8 + 12) = |
| |
| | 3 | | 3 | |
=====================
24 paź 15:41
miał: dziękuje
24 paź 15:47
miał: ja myślałem, że a2+h=3 źle zinterpretowałem polecenie
24 paź 15:48
dd:
d
24 paź 16:22