Potęgowanie/pierwiastkowanie - pytanie
Ewaa468: Hej, mam pytanie, niby banalne, ale mnie to meczy, ponieważ nieraz w zadaniach gdy x2 = 4 to
rozkładamy to na 2 opcje x = 2 lub x = −2. Dlaczego tak? Ja wiem, ze (−2)2 to tez 4, ale
skoro P{4} to po prostu 2. I nieraz tez tych 2 opcji nie ma Np jak liczymy deltę to √Δ jest
zawsze dodatnia. Dlaczego?
24 paź 14:48
Ewaa468: √4 *
24 paź 14:48
Puma : Pierwiastek jest z liczby nieujemnej
24 paź 14:49
Puma : Wiec bedzie liczba nieujemna .(za szyblo wcisnalem wyslij
24 paź 14:50
Janek191:
x2 = 4 ⇔ x2 − 4 = 0 ⇔( x − 2)*(x + 2)= 0⇔ [ x− 2 = 0 lub x + 2 = 0 ]⇔ x = 2 lub x = − 2
24 paź 14:52
Puma : Mysle ze chyba bedzie trzeba dzwonic na pogotowie
Nasza kolezanka dostala za szybka odpowiedz i zaniemowila
24 paź 15:01
ax:
ty Puma żadnej sensownej odpowiedzi nie udzieliłaś niestety
24 paź 15:13
Puma : Kolezanka pytala dlaczego √4=2
Okreslenie
Pierwiastek n−tego stopnia z liczby nieujemnej a jest to taka liczba nieujemna b ktora
podniesiona do potegi n
daje a
Dla a≥0 i b≥0 n∊N n>1
n√a=b⇔bn=a
Dlatego napisalem ze istnieje z liczby nieujemnej .
Ucze sie do matury i to okreslenie pierwiastka jest w ksiazce .
24 paź 15:24