Korzystając ze wzoru de Moivre'a obliczyć
Daw: Witam polecenie jest jak w tytule mam 4 podpunkty trzy proszę o sprawdzenie a w jednym o pomoc
w rozwiązaniu
| | 1 | | √3 | |
a) (− |
| + |
| *i) 6 wynik mi wyszedł 1 |
| | 2 | | 2 | |
b)(
5√2−
5√2*i)
15 tu nie wiem jak to zrobić moduł mi brzydki wychodzi
c)(2*i−
√12)
9 wynik mi wyszedł −4
9*i
| | 1 | | −√3 | |
d)(√3−i)20 otrzymałem coś takiego 220(− |
| + |
| *i) i tu nie wiem co z tym |
| | 2 | | 2 | |
dalej zrobić bo chyba nie potęgować xD
Dziękuję za pomoc
24 paź 14:24
Adamm: b) |z|=√5√22+5√22=27/10
5√2−5√2i=27/10(√2/2−√2i/2)=27/10(cos(7π/4)+isin(7π/4))
24 paź 14:32
Daw: @Adamm i to tak już zostawiam ? tak samo jak w d?
24 paź 14:36
Adamm: a) ok
c) ok
d) |z|=2
| | √3 | | 1 | |
√3−i=2( |
| − |
| i)=2(cos(11π/6)+isin(11π/6)) |
| | 2 | | 2 | |
24 paź 14:38
Adamm: potęgujesz
24 paź 14:39
Daw: to twoje (2(cos(11π/6)+isin(11π/6)))20
to jest to samo co 220(cos(2pi/3)*20 +isin(2pi/3)*20)
czyli 220(−12−√32*i) i tak to mam zostawić?
24 paź 14:46
Adamm: raczej, 2
20(cos(2pi/3) +isin(2pi/3))
| | 1 | | √3 | |
i to jest to samo co 220(− |
| + |
| i) |
| | 2 | | 2 | |
co do zostawiania to możesz zostawić
24 paź 14:51
Daw: dzięki i wszystko staje się jasne
24 paź 14:57