matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wartośc funkcji
Wercia:
Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x) (x+1)
2
− 4 w przedziale <−2: 0>
24 paź 11:42
piotr1973:
najmniejszą: −4 największą : −3
24 paź 11:44
Janek191:
f(x) = (x + 1)
2
− 4 D = < − 2,0 > a = 1 > 0 − ramiona paraboli są skierowane do góry p = − 1 y
min
= f( p) = f(−1) = − 4 y
max
=f( − 2) = f(0) = ( 0 + 1)
2
− 4 = − 3 Patrz też na wykres funkcji f :
24 paź 13:26