wzor skroconego mnozenia
kama: Uprosc wyraźenie 1+(32−1)(32+1)(34+1)(38+1)(316+1)=1+(32 (1−1).....co w efekcie da
1+0=1dlaczego tak nie mozna?
Uzasadnij ze liczba 332−1 jest podzielna prze 16
332−1=(316−1)2=316−2*316+1=316 (9−2+1)=316*8 czy dobrze?
24 paź 11:32
Puma : drugie zle
332−1 ≠(316−1)2 .
24 paź 11:36
ax:
nie
24 paź 11:37
jc:
=332
332−1=(316+1)(316−1)=(316+1)(38+1)(38−1)=
(316+1)(38+1)(34+1)(34−1)=(316+1)(38+1)(34+1)(32+1)(32−1)=
(316+1)(38+1)(34+1)(32+1)(3+1)(3−1)
Każdy z 6 czynników jest liczbą parzystą, a więc iloczyn podzielny jest przez 26=64
(może nawet przez wyższą potęgę 2, no i oczywiście przez 16).
24 paź 11:42
jc: 3+1=4, a więc 128 | 332−1.
24 paź 11:44
Puma : Troche nieladnie postepujesz
Skoro dajesz problem do rozwiazania i dostajesz odpowiedz to nalezy podziekowac .
24 paź 12:09
kama: Jc jc dziękuję z pierwszym sobie poradzilam sama
24 paź 12:29
kama: Puma nie śpię przy kompie ani na forum
24 paź 12:30
kama: Jc wiem też ze pierwsze zrobiłam źle bo wynik w książce jest inny (już doszłam jak to
zrobic)ale z drugiej strony co jest nie logiczne w tym co zrobilam−chodzi o pierwszy przyklad
24 paź 12:33
jc: Skąd mam wiedzieć, co oznaczają trzy kropki w rozwiązaniu pierwszego zadania?
24 paź 12:58