24 paź 11:11
Puma : Zdajesz mature ? . ja tez
np nr1c) y=−x
Prosta przechodzaca przez dany punkt ma rownanie
y=a(x−x0)+y0 gdzie x0 i y0 to sa wspolrzedne punktu
Proste sa rownolegle jesli a=a1
Sa prostopadle jesli a*a1=−1
24 paź 11:21
Dawid: Tak, zgadza się. Czekam na objasnienie reszty zadań. Obliczen nie potrzebuje, wystarczy sam
sposob.
24 paź 11:25
24 paź 11:28
Dawid: Pomoże ktoś z 3 ostatnimi zadaniami?
24 paź 15:17
Adamm: zd. 6 są 4 takie okręgi, wszystkie o promieniach √5, o środkach
(±√5;−√5), (±√5;√5)
24 paź 15:25
Adamm: | | 1 | | 2 | |
prosta prostopadła do y=− |
| x− |
| ma postać y=3x+b |
| | 3 | | 3 | |
x
2+(3x+b)
2+4x−2(3x+b)−5=0
10x
2+6bx+b
2+4x−6x−2b−5=0
10x
2+(6b−2)x+b
2−2b−5=0
Δ=(6b−2)
2−4(b
2−2b−5)10=36b
2−24b+4−40b
2+80b+200=−4b
2+56b+204=0
b
2−14b−51=0
(b−7)
2−100=0
b−7=±10
b=−3 lub b=17
| | 1 | | 2 | |
odp. styczne prostopadłe do y=− |
| x− |
| mają postacie y=3x−3 oraz y=3x+17 |
| | 3 | | 3 | |
24 paź 15:39
Adamm: to było zadanie 7, oczywiście
24 paź 15:44
Dawid: Jeszcze 8 bym prosil 😊
24 paź 16:14
Adamm: | | 2 | |
k= |
| , O(0, 1), A(5; −4) |
| | 5 | |
| | 2 | |
wektor OA'=k*OA= |
| <5; −5> = <2; −2> |
| | 5 | |
A'=(2; −1)
24 paź 16:25