Objętość walca
ia007: Zrobiłam ale nie wiem czy dobrze. Czy moze ktoś mi pomóc?
Oblicz objętość walca, którego powierzchnię boczną można rozwinąc na kwadrat o boku 10 cm.
10 sty 13:05
ia007: Policzyłam że dł koła ma 10 cm
| | 10 | | 10 | | 10 | |
Następnie obliczyłam promień i wyszło mi tak: r= |
| ≈ |
| = |
| ≈1,59 cm
|
| | 2π | | 2*3,14 | | 6,28 | |
Następnie policzyłam Pp=πr
2=3,14*1,59
2≈7,94cm
2
Potem pole boczne Pb=2πrh=2*π*1,59&10=31,8
V=πr
2*h=π*1,59cm
2*10≈25,29 cm
3
DOBRZE TO JEST ZROBIONE?
10 sty 13:27
Bogdan:

R − długość promienia podstawy walca, H − długość wysokości walca
a = 2πR i b = H i a = b = 10 ⇒ 2πR = 10 i H = 10
| | 100 | | 1000 | | 250 | |
Objętość: V = πR2*H = π * |
| * 10 = |
| = |
| ≈ 79,56 |
| | 4π2 | | 4π | | π | |
| | 250 | |
Przybliżamy wartość dopiero w końcowym wyniku, a najlepiej zostawić postać V = |
| . |
| | π | |
10 sty 13:43
ia007: Wielkie dzięki teraz już rozumiem
10 sty 14:11