zadanie z ekonomii
neptun: Na rynku papierosów funkcja popytu i podaży wyrażają się wzorami Pp= − 2c+40 oraz Pd= 4c−20,
gdzie c to cena .
a) wyznacz cenę i ilość równowagi rynkowej
b) określ rozmiary nierównowagi rynkowej jeśli państwo chcąc zredukować konsumpcję
papierosów ustaliło cenę minimalną 15 zł.
cena wyszła mi 10 a równowaga 20 ale nie wiem jak zrobić podpunkt drugi
24 paź 10:34
Janek191:
Może tak :
c = 15
Wtedy
Pp = −2*15 +40 = 10
a
Pd = 4*15 − 20 = 40
24 paź 13:38
Leszek: Jest do brze , wowczas nierownowaga rynkowa ΔP = Pd − Pp = 30 , czyli
podaz jest wieksza od popytu ,ktory zmalal na skutek powyzki ceny
24 paź 14:22
neptun: dzięki
24 paź 15:06