Stereometria
nexus: Sześcian o krawędzi a przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy, która jest
nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30 ∘ . Oblicz pole powstałego przekroju.
Jak będzie wyglądał rysunek, bo nic nie rozumiem z tego...?
24 paź 00:48
piotr1973:

różowy kąt to 30
o
24 paź 08:08
nexus: Dlaczego ten różowy kąt przystaje do środka krawędzi ściany bocznej?Jest na to jakieś
uzasadnienie dlaczego to tak wygląda?
24 paź 15:49
piotr1973: wcale nie przystaje do środka krawędzi ściany bocznej
24 paź 15:53
Matematyk bez szkoły: No ok a skąd się wziął ten wzór na pole? Kompletnie tego nie rozumiem.
Dlaczego a√2*a√2? Przecież przekątna kwadratu jest na czerwono a trzeba obliczyć ten różowy
przekrój prawda?
i skąd się wzięło 4cos30o ?
24 paź 16:00
Matematyk bez szkoły: Ktos wie?
24 paź 17:21
Mila:

α=30
o
W ΔOCE:
| | | | √3 | | | |
cos30o= |
| ⇔ |
| = |
| stąd: |
| | h | | 2 | | h | |
================
24 paź 17:40