.
Janek: Granice
Lim
n√4+6+8+...2n
n→
∞
liczę z wzoru na sumę ciągu geometrycznego
| | (a1+an)*n | | (n√4+n√2n)*n | |
Sn= |
| = |
| = |
| | 2 | | 2 | |
| | (1+1)n | | n | |
= |
| = |
| →∞ a powinno wyjść 1 ktoś wskaże gdzie mam błąd? |
| | 2 | | 2 | |
23 paź 23:29
23 paź 23:36
Janek: no nie to sie sobie nie równa ale gdzie konkretnie popełniłem ten błąd o którym napisałeś bo
jakoś tego nie widze
23 paź 23:44
5-latek: Piszesz ze licze ze wzoru na sume ciagu geometrycznego a liczysz z jakiego ciagu ?
23 paź 23:47
Janek: Przepraszam liczę z arytmetycznego. Ale wzór jest dobry.
23 paź 23:48
jc: To pokaż, jak liczysz.
23 paź 23:49
Janek: no pokazałem jak liczę wyżej, może dopiszę tylko to
n√4→1
n√2n→1
23 paź 23:52
jc: Nie pokazałeś.
Co to jest Sn?
Druga równość sugeruje, że ca1=n√4, an=n√2n. Co to ma wspólnego z Twoim zadaniem?
Dlaczego n√4+n√2n=1+1. przecież lewa strona jest większa do prawej.
23 paź 23:57
Janek: Ok trochę to źle zapisałem
n→
∞
lim
n√4→1
n→
∞
lim
n√2n→1
n→
∞
inny zapis ale dalej wychodzi mi że to dąży do
∞
24 paź 00:11
jc: | | n√4+n√2n | |
Nadal nie wiadomo, co wyrażenie |
| ma wspólnego z Twoim zadaniem. |
| | 2 | |
Przecież w zadaniu mamy zupełnie inny ciąg.
24 paź 00:15
Janek: może to powinno być bez pierwiastków? ale wtedy i tak wychodzi ∞
24 paź 00:20
Janek: Jeżeli to nie chodzi o te pierwiastki to ja już nie wiem, proszę Cie napisz jak to powinno być
bo ja już nie mam pomysłu.
24 paź 00:23
jc: Nie rozumiem. Oczywiście domyślam się, jaki błąd popełniasz. Jak spróbujesz odpowiedzieć
na moje pytanie, sam zobaczysz, co robisz źle.
| | (n√4+n√2n)n | |
Chodzi o związek wyrażenia |
| z oryginalnym zadaniem. |
| | 2 | |
24 paź 00:27
Janek: Nie wiem naprawdę nie wiem gdzie popełniam błąd. Wiem tylko że pod pierwiastkiem zawsze bedzie
jakaś liczba naturalna
a pierwiastek z niej sotpnia n bedzię wynosił 1, ale raczej nie mogę tego tak zapisać i tyle
koniec zadania. Muszę to jakoś wyliczyć, ale dalej nie wiem co robię źle.
24 paź 00:36
jc: Pokaż rachunek. Chodzi o pierwsze kroki.
24 paź 00:38
Janek: ok
a1=
n√4
an=
n√2n
sn− suma ciągu
pózniej przechodzę na granice podstawiam za n→
∞ i wychodzi
∞
24 paź 00:43
jc: Co to wszystko ma wspólnego z Twoim zadaniem?
Masz policzysz granicę ciągu n√4+6+8+...+2n.
Zapisz kilka pierwszych wyrazów ciągu.
24 paź 00:47
Janek: a1=4
a2=6
a3=8
a4=10
24 paź 00:49
Janek: Przepraszam wszędzie powinny być pierwiastki stopnia n
24 paź 00:51
jc:
4
2√10
3√18
4√28
To chyba jednak inne liczby?
24 paź 00:53
Janek: no tak racja ale co to zmienia
24 paź 00:58
jc: Jak zajmiesz się innym ciągiem, może uzyskasz inny wynik.
24 paź 01:00
Janek: to rozumiem ale co to zmienia w sposobie wykonania tego zadania?
24 paź 01:00
Janek: nie możesz po prostu napisać jak to powinno być zrobione?
24 paź 01:03
jc: Pokaż rachunek.
bn = n√4+6+8+...+2n
Jak przekształcasz bn?
24 paź 01:04
Janek: no przecież już pokazywałem kilka razy.
Przekształcam to z wzoru na sumę ciągu arytmetycznego.
24 paź 01:07
jc: Teraz przeczytałem. A Ty nie możesz pokazać Swojego rachunku?
Wynik = 1.
24 paź 01:08
jc: Gdzie w zadaniu widzisz ciąg arytmetyczny?
Jaki ma to związek z bn?
24 paź 01:10
jc: W której jesteś klasie?
24 paź 01:12
Janek: Racja to nie jest ciąg arytmetyczny. Ale teraz to dopiero juz nie mam pojęcia jak to zrobić.
Bo to też na pewno nie jest ciąg geometryczny.
24 paź 01:13
jc: Oto rozwiązanie.
1<bn<n√2n2 →1, a więc bn →1
24 paź 01:15
Janek: Dziękuję.
W takim wypadku chyba źle zrobiłem cały przykład. Bo zrobiłem to tak
24 paź 01:20
Janek: lim n√2+4+6+...+2n
n→∞
n√2n≤n√2+4+6+...+2n≤n√4+6+8+...+2n
24 paź 01:22
Janek: a to jednak powinno być tak?
n√2n≤n√2+4+6+...+2n≤n√2n2
24 paź 01:23
Janek: Dobrze?
24 paź 01:27
Janek191:
bn = n√ 2 + 4 + 6 + ... + 2 n
Niech
an = n√2n i cn = n√ n* 2n = n√ 2 n2
Mamy
an ≤ bn ≤ cn
i
lim an = lim n√n*n√2 = 1*1 = 1
n→∞ n→∞
i
lim cn = lim n√2*( n√n)2 = 1*12 = 1
n→∞ n→∞
więc na mocy tw. o trzech ciągach
lim bn = 1
n→∞
=============
24 paź 07:32
jc: Janek, gdybyś napisał jakiś konkretny rachunek, to zobaczyłbyś bzdurę,
której co najwyżej możemy się domyślać, a mianowicie
√A+B = √A+√B.
Nie ma takiej tożsamości!
24 paź 08:36