1 | 1 | 1 | 1 | |||||
pokazać, że ciąg an = | + | + | +...+ | jest ograniczony. | ||||
12 | 22 | 32 | n2 |
1 | 1 | 1 | ||||
Na wykładzie profesor napisał coś takiego : an = | + | + | +...+ | |||
12 | 22 | 32 |
1 | 2n | |||
≤ | i indukcyjnie na tym dowodził, że jest ograniczony. dalej było coś | |||
n2 | n+1 |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 2(n+1) | |||||||
an+1 = | + | + | +...+ | + | ≤ | |||||||
12 | 22 | 32 | n2 | (n+1)2 | n+2 |
2(n+1) | ||
i dalej, że 0≤an≤ | =2 | |
n+1 |
2n | ||
Zastanawia mnie skąd w pierwszej linijce się wzięło to, że an≤ | . wiem, że to prawda, | |
n+1 |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
< | = | = | − | ||||||
k2 | k2−1/4 | (k−1/2)(k+1/2) | k−1/2 | k+1/2 |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
Sn < | + | + | + ... + | = 2 − | < 2 | |||||
12−1/4 | 22−1/4 | 1−1/4 | n2−1/4 | n+1/2 |
2n | ||
to wynika z zadania? i wciąż nie wiem skąd wykładowca wziął | ||
n+1 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |