Dla jakich wartości parametru m najmniejsza wartość funkcji f należy do podanego
alex: Dla jakich wartości parametru m najmniejsza wartość funkcji f należy do podanego przedziału?
f(x)= (m − 1)x
2 + 3mx + 4 + 2m , (−
∞; 0)
Mam załozenia m−1>0 m>1 oraz q<0
Obliczyłem Δ=m
2 −8m +16
Dobrze?
23 paź 23:23
alex: Moze ktos pomóc

?
24 paź 16:04
Tadeusz:
pomieszanie z poplątaniem
24 paź 16:11
alex: Ok to moze ktoś powiedzieć jak to rozwiązac?
24 paź 16:47
alex: Znalazłem już wcześniej rozwiązanie na tej stronie ale jest ono dla mnie nie zrozumiale do
końca
24 paź 17:09
Puma : Pokaz to wczesniejszse rozwiazanie to jak takze skorzystam .
24 paź 17:21
Mila:
m−1>0⇔m>1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1) Δ=m
2−8m+16=(m−4)
2
(m−4)
2>0⇔m≠4
Licznik jest ujemny dla m∊R\{4}, aby wyrażenie (2) było ujemne to m−1>0⇔m>1
odp.
m∊(1,4)∪(4,
∞)
24 paź 18:27
nie interere: pozdro
19 lut 19:59