Proszę o pomoc
Bnek: Znaleźć i narysować zbiór wszystkich punktów płaszczyzny, których współrzędne(x,y) spełniają
warunek
|2x−y|=|2x|−y
23 paź 22:54
PW: Jak łatwo zauważyć, równanie spełniają wszystkie punkty
(1) (x, 0), x∊R.
Innych rozwiązań, w których y > 0, poszukamy podnosząc obie strony równania
|2x−y|+y =|2x|
do kwadratu. Dla y > 0 obie strony są nieujemne, równoważne jest więc równanie
(|2x−y|+y)2 =(|2x|)2
(2x−y)2 + 2|2x−y|y + y2 = 4x2
4x2 − 4xy + y2 +2|2x−y|y + y2 = 4x2
− 4xy +2|2x−y|y + 2y2 = 0,
co dla y > 0 oznacza
− 2x + |2x −y | + y = 0
|2x − y| = 2x − y.
Równanie to spełniają wszystkie pary (x, y), y > 0, dla których (zgodnie z definicją wartości
bezwzględnej)
2x − y ≥ 0
(2) y ≤ 2x, y > 0.
Rozwiązaniami są więc punkty osi OY oraz punkty półpłaszczyzny określonej nierównościami (2).
Dla y < 0 obie strony równania są nieujemne, a więc badane równanie jest równoważne równaniu
|2x−y|2 = (|2x| − y)2, y < 0.
Trzeba dokończyć, nie ma żadnych trudności.
24 paź 01:04