podstawy trapezu
Kma.:

Czy mógłby ktoś sprawdzić, czy dobrze to jest zaczęte? I doliczyć do końca, bo za każdym razem
jakieś głupoty wychodzą...
Podstawy trapezu mają długości a i b. Oblicz długość odcinak równoległego do podstaw trapezu
dzielącego ten trapez na dwie figury o równych polach.
P
c = P
1 + P
2
P
1 = P
2
Taki układ równań:
| (b+c)*x | | (a+c)*(h−x) | |
| = |
| |
| 2 | | 2 | |
| (a+b)*h | | (b+c)*x | | (a+c)*(h−x) | |
| = |
| + |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
Ale nic mi jeszcze z niego nie wyszło? Co jest tu nie tak
10 sty 12:49
Fruu: no obecnie dzialania moim zdaniem sa ok.
(a+b)*h=(b+c)*x+(a+c)*(h−x) z tego mnozysz wszystko, tam gdzie jest "C" przenosisz na jedna
strone, dajesz c przed nawias
10 sty 12:57
10 sty 13:04
Kma.: i to jest już wynik, bo nie ma wartości żadnych. Dzięki wielkie
10 sty 13:06
Kma.: to sie da tak zredukować żeby w wyniku nie było ani x ani h, tylko jakiś błąd robię, bo jakieś
c2 mam.. może później do tego dojdę.
10 sty 13:40