Programowanie jezyk C
Piotr: Programowanie jezyk C
Jak zrobić aby po stworzeniu tablicy 5 elementów można wpisac 5 liter i wyswietli mi się
Zrobiłem cos takiego ale nie działa
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
#define ROZMIAR 5
int main()
{
int index;
char litery[ROZMIAR];
printf("Podaj litery do wyswietlenia\n");
for(index=0;index<ROZMIAR;index++)
scanf("%s",litery[index]);
for(index=0;index<ROZMIAR;index++)
printf("%5s",litery[index]);
printf("\n");
return 0 ;
}
23 paź 22:37
jc: zamień %s oraz %5s na %c
lub instrukcje
scanf("%s",litery[index]);
printf("%5s",litery[index]);
na instrukcje
litery[index] =getchar();
putchar(litery[index]);
23 paź 23:10
Piotr: %c nie działa, a te instrukcje co podałes (nawet ich nie znam) to dziwnie działaja, niby
wyswietlają, ale jak wpisze enter
to mi zje jedną literkę przy wyswietleniu .
24 paź 10:07
jc: To na pewno dobrze działa:
−−−−−
#include<stdio.h>
#define ROZMIAR 6
int main(){
char litery[ROZMIAR];
scanf("%5s", litery);
printf("%s \n", litery);
return 0;
}
24 paź 10:23
Piotr: działa, dzieki
24 paź 10:28