Zadanie z rozdziału z wektorami.
Zdziś: Znaleźć czas po upływie którego prędkość ciała wyrzuconego ukośnie pod kątem a do poziomu z
prędkością początkową v0 utworzy z poziomem kąt b "beta". Dane jest przyśpieszenie ziemskie g.
23 paź 22:12
Zdziś: Panowie?
23 paź 22:37
Jack: ale rzut ukosny jest paraboliczny, nie uzyskamy od tak jakiegos kata beta.
chyba ze chodzi o moment tuz przed uderzeniem w ziemie
23 paź 22:38
piotr: x(t)=v
0*cos(α)*t
y(t)=v
0*sin(α)*t − g*t
2/2
warunek:
| dy | | dy | | dx | |
| =( |
| )/( |
| )=tg(β) |
| dx | | dt | | dt | |
23 paź 22:44
piotr: | | v0 cos (α) (tg(α)−tg(β)) | |
⇒ tβ = |
| |
| | g | |
23 paź 22:52
Zdziś: Piotrze czy mógłbyś wyjaśnić jak to zrobiłeś?
23 paź 22:54
piotr: x(t) i y(t) to współrzędne trajektorii lotu,
wektor prędkości jest styczny do toru
współczynnik kierunkowy stycznej to tg(β) równy pochodnej funkcji paramerycznej (paramentrem
jest czas t) trajektorii
23 paź 23:02
Zdziś: a jak ułożyłeś x(t) i y(t) ? Czy to wedle jakiegoś wzoru?
23 paź 23:07
piotr:

rzut ukośny rozłożyć można na dwie składowe x i y
w kierunku x mamy ruch jednostajny, a w kierunku y jednostajnie opóźniony
przędkość v
0 trzeba zrzutować na osie x i y, stąd cos i sin0
23 paź 23:16
||: | | Vy | | vosinα − gt | |
tg β = |
| = |
| |
| | Vx | | vocosα | |
23 paź 23:41