Wartość bezwzględna.
Ukasz: Wykaż że :
√22−12√2+√22+12√2=6√2
23 paź 22:05
5-latek: Podniesc stronami do potegi drugiej
23 paź 22:08
Ukasz: Czy mógłbyś to rozpisać, ponieważ jak obustronnie podnoszę to nie wychodzi, być może gdzieś
popełniam błąd.
23 paź 22:14
Adamm: najlepiej jest zauważyć że
= √(3√2)2−12√2+22+√(3√2)2+12√2+22 =√(3√2−2)2+√(3√2+2)2=
=3√2−2+3√2+2=6√2
23 paź 22:18
slawek: a+b = 6√2
a2 + 2ab + b2 = 72
|22−12√2| + 2ab + |22+12√2| = 72
w pierwszej wart. bezwzg. trzeba zmienic znaki, bo było ujemne
23 paź 22:30
5-latek: Zaproponowalem podniesienie do potegi drugiej dlatego ze ja zwijanie to co pod pierwiastkiem
robie innym sposobem albo wzorem(jesli to co pod pierwiastkiem nie mozna zwinac do pelnego
kwadratu
Dlatego nie chcialem Ci mieszac
23 paź 22:46
5-latek: (a+b)2= a2+2*a*b+b2
Przy podnoszseniu do potegi grugiej tego wyrazenia klopot moze byc tutaj przy 2*a*b
wzor √x*√y= √x*y
i nastepny (a−b)(a+b)= a2−b2
2*√22−12√2*√12+12√2= 2*√(22−12√2)(22+12√2)= 2*√(22)2−(12√2)2= 2*√484−288=
=2*√196= 2*14=28
23 paź 23:01