matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granice ciągów.
Giaur:
Proszę o pomoc w zadaniu Oblicz granice ciągów
(−1)
n
ln
n
1. d
n
= 5
n
√
4n
2
+ 2
n
2. e
n
=
n
√
3
+2
n
√
n
−
3
√
n
n
n
√
4+5
3. f
n
=
n+1
3n
2
+5n+1
4. g
n
=
n+
√
n
2n+3
5 .j
n
= (
) całe to wyrażenie do potęgi n
2
+3n−1
3n−1
23 paź 21:40
Janek191:
3 n + 5 +
1
n
4. g
n
=
1 +
1
√
n
wiec
∞
+ 5 + 0
lim g
n
= [
] =
∞
1 + 0
n→
∞
24 paź 13:58
Janek191:
lim e
n
= 1 + 2 − 0 = 3 n→
∞
3
Czy tam jest
?
√
n
24 paź 14:01
Giaur:
Tak, dzieki za pomoc :3
24 paź 15:20