Cosinus, wektory
Zdziś: Dane są wektory:
a=2i−3j−k
b=−i−j−k
Obliczyć cosinus kąta zawartego między tymi wektorami
23 paź 21:22
Janek191:
| | − 2 + 3 + 1 | | 2 | |
cos α = |
| = |
| |
| | √4 + 9 + 1*√1 + 1 + 1 | | √14*√3 | |
23 paź 21:25
Janek191:
| | a o b | |
cos α = |
| |
| | I a I* I b I | |
23 paź 21:26
Zdziś: dziękuję bardzo a sinus kąta ?
a=i+j+k
b=2i−j+2k
23 paź 21:32
Zdziś: Czy iloczyn wektorowy będzie wynosił 3i+4j+3k ?
23 paź 21:36
Adamm: axb=<3; 0; −3>
23 paź 21:39
Zdziś: jak?
axb
I11I I11I I11I
I12I + I22I + I21I = 3,4,3 czyż nie?
23 paź 21:42
Adamm: widocznie mówimy o innych wektorach
23 paź 21:44
Zdziś: czyli tam zamiast dodawanie ma być odejmowanie i wtedy mnożymy na krzyć od prawej?
23 paź 21:48
Zdziś: czyli licznik sinusa będzie wyglądał 3+0+(−3) ?
23 paź 21:49
Adamm: √9+9=3√2
23 paź 21:54
Zdziś: a jaki jest wzór na sinus między wektorami?
23 paź 21:55
Zdziś: Adamm?
23 paź 22:06
23 paź 22:15
Zdziś: i dlaczego w liczniku jest pod pierwiastkiem 9+9 ?
23 paź 22:16
Adamm: długość wektora axb więc √32+02+(−3)2=√18=3√2
23 paź 22:19
Adamm: jeśli chodzi o iloczyn wektorowy, lepiej oblicza się z macierzy 3x3, poszukaj metody Sarrusa
23 paź 22:29