Janek191:
2 a
1 + 9 r = 24 ⇒ 2 a
1 = 24 − 9 r
a
1 = 12 − 4,5 r
( 12 − 4,5 r + 3 r)*( 12 − 4,5 r + 4 r) = 99
(12 − 1,5 r)*( 12 − 0,5 r) = 99
144 − 6 r − 18 r + 0,75 r
2 = 99
0,75 r
2 − 24 r + 144 − 99 = 0
0,75 r
2 − 24 r + 45 = 0 / * 4
3 r
2 − 96 r + 180 = 0 / : 3
r
2 − 32 r + 60 = 0
Δ = 1024 − 4*1*60 = 1024 − 240 = 784
√Δ = 28
| | 32 − 28 | |
r = |
| = 2 lub r = 30 |
| | 2 | |
więc
a
1 = 12 − 4,5* 2 = 3 lub a
1 = 12 − 4,5*30 = 12 − 135 = − 123
a
n = a
1 + ( n −1)*r = 3 + ( n −1)*2 = 3 + 2 n − 2 = 2n + 1
a
n = 2 n + 1
===========
lub
a
n = 30 n − 153
=============