Wektory
KukizLFC: Jak pokazac, że jeżeli wektory v1,v2,...,vn ∊Rn są liniowo niezależne, to wektory
a1v1,a2v2...amvm dla ai≠0 również są liniowo niezalezne? Te ai≠0 zbija mnie z tropu,
bo przeciez dla wektorów liniowo niezależnych am powinno być równe 0?
23 paź 20:57
5-latek: Ale liczba wektorow nie moze byc rowna 0 .
23 paź 21:02
KukizLFC: Można prosić jaśniej?
23 paź 21:23
jc:
Wektory u, v, w są liniowo niezależne. k,m,r ≠ 0
ak u + bm v + cr w =0 ⇒ ak = bm =cr = 0,
a ponieważ k,m,r ≠ 0,
więc a=b=c=0, co oznacza, że wektory ku, mv, rw są liniowo niezależne.
Sam zapisz dowóz z kropkami (...).
23 paź 22:03
KukizLFC: Ale dla wektorów liniowo niezależnych wspolczynnik wektora musi =0, więc skąd k,m,r jako
wpsolczynniki =0 ?
24 paź 18:41